Professor Michael Hart fra Fisher River Cree Nation i Winnipeg, Manitoba i Canada gjester konferansen hvor UiT Alta er vertskap. 250 sosialarbeidere fra 20 land og seks verdensdeler møtes. Temaene er urfolksorienterte, og nasjonale og internasjonale problemstillinger tas opp.

– I vår stamme blir barna tatt vare på av alle, av samfunnet. Men canadiske barn blir passet på av sine foreldre. Slike forskjeller er det viktig å vite om, innenfor barnevernsarbeid, forteller Hart.

I hans samfunn blir mange barn som blir tatt fra sine foreldre.

– Tallene er skyhøye, sier han.

Han mener det gjelder å utdanne egne sosialarbeidere, både innen helse, juridiske spørsmål og barnevern,  fra urbefolkningene. Men også å få ikke-urbefolkningssosialarbeidere til å forstå hva som har vært og gjøres feil i forhold til urbefolkningens kultur.

Hart mener det har flere årsaker, som familieproblemer og/eller alkohol, men at det også er canadiske sosialarbeideres manglende forståelse for deres kultur. Det har blitt begått urett i mange år og gjøres fortsatt mye feil.

– Det har vært gjort noen studier rundt disse problemstillingene, men ikke mange, sier han.

Michael Hart professor Manitoba universitet VIKTIG ARBEID: For Michael Hart, professor og representant fra Cree stammen i Canada er det morsomt å se den moderne lavvuen med glidelås, som minner han om deres tipi. Foto: Kita Eilertsen

Et nytt møte

– Det å møte andre fra mange land som er opptatt av det samme, er stort. Jeg har hatt fine møter med mennesker fra Thailand, New Zealand og Australia, sier Michael Hart.

– Det er viktig å møtes internasjonalt. Finne ut av og dele våre erfaringer, se hva som er gjort feil og støtte hverandre. Vi må sørge for at våre stemmer blir hørt, sier han.

Konferanseprogrammet i Alta er tett med lokale og internasjonale innledere, både sosialarbeidere, forskere og politikere og har deltakere fra seks verdensdeler og 20 land. Det var også komponert en egen joik til konferansen, fremført av komponisten, Berit Margrethe Oskal. Konferansen avsluttes 14. juni.