Sametinget behandlet 1. juni spørsmål om rovdyrspolitikk og ifølge Norske samers riksforbund (NSR) er det relativt stor enighet på Sametinget om at dagens rovdyrsforvaltning er feil og at vi har en ørnebestand ute av kontroll. NSR fremmet et forslag om å bevilge 400.000 i budsjettet til ørnetiltak, noe de ikke fikk støtte for.

– UKLART: Sametingspresident Vibeke Larsen (Ap) mener det allerede finnes tiltak som reineierne kan søke på når det gjelder rovdyrproblematikken. Foto: Ole Martin Wold NTB/SCANPIX

Arbeiderpartiets Vibeke Larsen sier til Altaposten at de utmerket godt skjønner reindriftas utfordring, men at de syntes forslaget fra NSR var noe ullent.

– Det var uklart hva man mente at de 400.000 skulle brukes til. Ørnen er vernet og man kan jo ikke opprette skuddpremie på nedskyting. Da oppfordrer man til kriminelle handlinger. Når det gjelder tapsforebyggende tiltak, så har Sametinget har allerede midler som reindrifta kan søke på, så i og med at vi ikke forstod helt hva pengene skulle gå til stemte vi imot, sier Larsen, som også er sametingspresident.

Det var i forbindelse med revidert budsjett for 2017 at NSR sammen med partiene Åarjel Samien Gielh og Flyttsamelista foreslo å gi 400 000 til ørnetiltak. Eira i NSR sier at tiltakene skal utpensles gjennom dialog med reindriftsnæringen og NRL, og han forteller at saken omkring de 400.000 satte premissene for debatten resten av dagen.

– Disse påstandene falt selvfølgelig på sin egen urimelighet. Vi er alle enige om at det er staten som er problemet og at de har ansvaret for å sikre en bedre rovdyrspolitikk. Men det betyr da ikke at vi ikke skal sette av penger til arbeidet, avslutter Eira.

GIKK IMOT: Sametingsrepresentant Lars Filip Paulsen (H) mener rovdyrproblematikken i første rekke er Statens ansvar.

Pott på 36 millioner

Sametingsrepresentant Lars Filip Paulsen i Høyre utdyper overfor Altaposten hvorfor de ikke stemte for forslaget.

– Det er Statens ansvar og vi har jobbet opp mot Stortinget for at de skal lage en merknad på rovdyrproblematikken og det har vi lyktes med. Vi var også usikre på om de 400.000 ville ha hatt virkning på årets situasjon, ettersom reinen allerede har kalvet og man dermed uansett ville vært for sent ute for i år, sier Paulsen, som også sitter i sametingsrådet.

– For dette dreier seg ikke om erstatningspenger?