Senterpartipolitiker Marit Arnstad har levert et skriftlig spørsmål til klima- og miljøminister Vidar Helgesen fra Høyre, der hun skriver:

"Vil statsråden raskt iverksette tiltak for å få ned ørnebestanden på steder hvor ørn gjør stor skade på rein og vil statsråden sørge for at rovdyrpresset i tamreinområder blir redusert framover, særlig når det gjelder havørn og kongeørn?"

Bakgrunnen for brevet er en kronikk i avisa Nordlys 24.05.17, hvor Mariann Wollmann Magga, sametingsråd for næring og kultur, skriver at reindriftsnæringa er inne i en svært vanskelig situasjon og at man etter en særdeles lang og vanskelig beitesesong i den nordligste landsdelen, nå er tid for kalving.

Magga skriver:«For hver dag som går, må reindriftsamene se at de små kalvene drepes. De må se på at simler skades og drepes, og fjorårets kalver blir færre. Samtidig sirkler det flere og flere kongeørn og havørn over flokkene. Når sauene slippes ut på beite, vil sauebøndene se det samme. […]Reineierne forteller om 6 -7 ørn som sirkler rundt, og angriper. Ett distrikt forteller om 50 drepte kalver på kort tid. Slik kan det ikke fortsette.»Det vises også til at SNO dokumenterer at ørn tar reinkalver, men at selv ikke dette fører til fellingstillatelse.

GLAD NOEN BRYR SEG: Reineier Nils Mikkelsen Sara fra Maze håper myndighetene gir tillatelse til et større ørneuttak. Foto: Magne Kveseth

Nils Mikkelsen Sara sier til Altaposten at han er svært glad for at noen politikere ser ut til å begynne å våkne.

– Det er meget gledelig. Senest i går så jeg en ørn som tok en av kalvene mine, og jeg mener vi er nødt å sette i gang strakstiltak i påvente av mer langsiktige tiltak. De som dreper i flokkene nå må tas ut med en gang. Og aller helst vil vi at det skal skje i lovlige former gjennom statlige tiltak. Men skjer ikke det, så må man forvente at reineierne selv tar saken i egne hender og skyter ned ørn. Hvilket valg har vi, spør reineieren, som har misttet ti nyfødte kalver.

Facebook er satt i fyr etter reineiere fra nord til sør har begynt å legge ut bilder av kalver som er nesten helt eller delvis oppspist av ørn.

– Vi er nødt å bruke sosiale medier for å få folk til å skjønne hva det dreier seg om, sier Sara, som i et tidligere intervju med Altaposten sa at det er følelsladet å finne små kalver som har lidd.

– Når man kommer og ser hvordan ørna har herjet med de nyfødte kalvene. Ja, det er mange ganger at man må felle noen tårer. Dette er ikke bare en jobb for oss, det er en livsstil.