Norges KFUK-KFUM (Kristelig Forening for Unge Kvinner og Kristelig Forening for Unge Menn) er en av landets største kristne barne- og ungdomsorganisasjoner, og på helgens landsmøte på Ekeberg vedtok de samiske navn på sin organisasjon.

Marked- og kommunikasjonssjef Thea Solstad berømmer representantene Christel Benedicte Eriksen og Niels Westphal, begge fra Alta, som begge talte varmt for å innføre samiske navn.

Først ute?

– Begge representantene fra Finnmark Krets tydeliggjorde viktigheten av dette. Få andre, hvis noen kristne barne- og ungdomsorganisasjoner har laget samiske navn til sine organisasjoner, noe som er paradoksalt med tanke på hvor sterkt kristendommen står i mange samiske områder, sier Solstad.

På nordsamisk heter de nå offisielt: Norgga NNKS-NDKS (Nuorra Nissoniid Kristtalaš Searvi – Nuorra Dievdduid Kristtalaš Searvi)

– Å være seg selv og stå opp for andre, det er vårt motto. Det er viktig av anerkjenne sin egen identitet, og sitt eget hjertespråk, klargjør Solstad.

Mer bevisst

I forbindelse med organisasjonens overtakelse av Soltun folkehøgskole på Evenskjer i Skånland høsten 2015, og den påfølgende etableringen av Folkehøgskolen Nord-Norge/ Álbmotallaskuvla Davvi-Norga, har Norges KFUK-KFUM blitt mer bevisst viktigheten av å styrke og utvikle tilhørighet og posisjon i nordnorsk og samisk kontekst.

– For oss betyr dette urfolksperspektivet en mulighet for virkeliggjøring av organisasjonens langtidsstrategi, både når det gjelder å få flere deltakere i fritidsaktiviteter og felleskap som bekrefter unges egenverdi, tilby fellesskap som hindrer krenkelser og fremmer solidaritet, og skape flere møtepunkter med unge mennesker fra andre deler av verden, sier Solstad.

Vi tar med at organisasjonen nå heter på lulesamisk: Vuona NNRS-NÅRS (Nuorra Nissunij Risstalasj Siebrre – Nuorra Ålmmåj Risstalasj Siebrre), og på sørsamisk: Nöörjen NNJS-NGJS (Noere Nyjsenæjjaj Jupmeles Siebrie - Noere Garmanejjaj Jupmeles Siebrie).