Mange samiske stedsnavn kan ikke brukes fordi de ikke er saksbehandlet av myndighetene. Etterslepet er på flere årsverk, sier Kartverket overfor NRK, etter at sistnevnte har gått gjennom Sentralt stedsnavnsregister (SSR), stedet for oversikt over alle stedsnavn i Norge.

Vegvesenet bytter stadig ut gamle skilt, men kan ikke henge opp samiske navn før de er godkjent. Dermed ender mange steder opp med bare et norsk skilt, med nå nær 4000 samiske og kvenske stedsnavn i køen.

Alta har flest

NRK's oversikt viser at av samtlige kommuner med ubehandlede stedsnavn, så ligger Alta helt på topp med 1.032 navn. Dette er dobbelt så mange som Gáivuotna Kåfjord, som har 507. Tromsø er neste på lista, med 487 navn. Hammerfest mangler 122 og Kárásjohka Karasjok 25, viser tallene.

– Det er et problem at så mange stedsnavn ikke er behandlet, sier sametingsråd Lars Filip Paulsen, fordi konsekvensen blir at navnene ikke kan brukes av det offentlige på for eksempel kart og skilt. Samtidig har mange av navnene vært registrert i årevis.

Er alene i nord

Kartverket har ­ansvaret, men rekker ikke behandle alle navnene. De aller fleste samiske/kvenske stedsnavn er i Nord-Norge, der stedsnavnansvarlig Aud-Kirsti Pedersen har ansvaret.

– Jeg er alene i jobben med å behandle nordnorske stedsnavn i Kartverket, så tiden strekker ikke til, sier hun til NRK, og sier at navnene også stopper opp hos kommunene.

– I tillegg til å saksbehandle så bruker vi mye tid til å veilede kommunene og andre organ som er berørt av lov om stadnamn. Også behandling av adressenavn tar tid, sier Pedersen, som sier systemet er tungrodd og komplisert.

Flere ressurser?

– Lovene og forskriftene har kompliserte prinsipper som vi må følge. Jeg ønsker at saksbehandlingen kan forenkles, sier hun.

Sametingsråd Paulsen sier det bør settes trykk på saken.

– Kartverket selv må prioritere, og saksbehandle stedsnavn ved å sette flere ressurser til dette arbeidet. Det andre er at samiske stedsnavn stopper opp hos kommunene, som sliter med saksbehandlingen og har ikke kunnskapen til å gjøre denne jobben, sier han.