Lørdagens Langfjordrenn gikk etter alle planer, og vel så det. Folk labba til topps og dundra ned igjen i det som viste seg å bli godværsrekorden så langt i år. Føret begge veier var usannsynlig bra, sier rennarrangør Tor Karlstrøm.

– Det var verdens beste vær, og antakelig det beste føret som noen gang har vært i rennets fjortenårige historie. Helt topp fra topp til bunn, sier Karlstrøm. Han forklarer godføret med at sola hadde tinet hardsnøen passelig myk, samtidig som den lot den prima tørrsnøen på toppen være i fred.

Dermed var det mulig å gi gass også på de øverste toppene og over rabbene. Samlet ga dette rask kjøring, sier han.

– På sånt føre kan løypa kjøres både lettere og rettere. Man trenger ikke svinge så mye, forklarer han.

Daniel holder koken

Til tross for det gode føret ble gammelrekorden nedover stående. Årets raskeste kjører var Øytun-lærer Johannes Brye på 2 minutter og 47 sekunder, 17 sekunder for sent ute til å sette ny rekord.

– Derimot ble det satt ny rekord opp. Det var Daniel Boberg Leirbakken, som forbedret den gamle rekorden kraftig. Han gikk opp på 35 minutt og 16 sekunder. Det er helt utrolig raskt, og Daniel var langt foran nestemann, sier arrangøren. Den gamle rekorden tilhørte samme løper, og Daniel forbedret sin gamle rekord med over et minutt.

Gikk til topps

Arrangøren opplyser at de tre beste i rennet sammenlagt er:

1) Daniel Boberg Leirbakken, Burfjord (menn rando), tid opp 00:35:16, tid ned 00:02:53.

2) Øystein Kristiansen, Øksfjord (menn rando), tid opp 00:46:09, tid ned 00:03:22

3) Johannes Brye, Alta (menn telemark), tid opp 00:57:05, tid ned 00:02:47

Kvikke kvinner

Også blant damene fantes det noen meget raske tider, både opp og ned. Uavhengig av klasser var følgende tre sprekinger de aller hurtigste:

Ruth C. Jakobsen (rando), tid opp 54'52, tid ned, 5'03. Janie Brye (rando), tid opp 1'07'48. tid ned, 3'49. Helene Sekkesæther (rando), tid opp 59'24, tid ned 6'29.

– Ruth C. Jakobsen kan nevnes spesielt, sier Jon Vidar Bull, også han fra arrangørsiden. Ruth debuterte nemlig i langfjordrennet på lånt utstyr, sier han, som et ledd i hennes oppkjøring til Offroad Finnmark, 700 kilometeren.

– Tiden hennes opp på under 55 minutter er imponerende, og ikke langt bak løyperekorden til Emilie Kristoffersen, som i 2015 gikk opp på 50 minutter og 48 sekunder, sier Bull.

Samtidig kjørte Janie Brye fortere ned enn de aller fleste mannfolkene.

– Hun fikk plass 14 av 58 totalt, det er også imponerende, sier Bull.

Guro Brekkan. (FOTO: Morten Fugelli)

– Vi er historisk godt fornøyd med Langfjordrennet 2017. Deltakere og publikum syns det var et aldeles storartet renn, sier rennleder Tore Karlstrøm, som søndag morgen igjen dro til fjells, denne gangen for å guide libanesiske toppturentusiaster.