Gladmeldingen for alle samiske foreldre og barn som har ventet på samiske barnehageplasser kom rett før påske, da det ble klart at Alta kommune utvider Altta siida med en avdeling for 12 barn. Det betyr at Alta språksenter må avgi sine lokaler.

– Vi er kjempeglade for at de samiske barna som står på venteliste endelig får barnehageplass, men samtidig betyr det at vi trenger nye lokaler, sier daglig leder ved senteret, Ann-Merete Solbakken.

Alta samiske språksenter har i mange år leid 113 kvadratmeter av lokalene til Altta siida, som ligger i Nøkkelstien.  Nå behøver Solbakken og hennes ansatte lokaler som er minst like store.

– Vi trenger tre kontor, ett klasserom og et lager. Aller helst skulle vi hatt tilgang til et lokale med uteområde, men det er ikke et must, sier Solbakken.

Kommunen hjelper til

Hun håper uansett at det er mulig å finne lokaler som både kan huse klasserom og kontor. Forespørsler er rettet til UIT, men der var det ikke ledige kontorer. Bygningen på toppen av husmorskolebakken skal også være vurdert av Alta kommune, som er behjelpelig i leteprosessen.

– Det bygget skal rives, så det var heller ingen mulighet, men vi fortsetter å lete, sier oppvekstsjef Rikke Raknes.

Solbakken sier at språksenteret har vært heldige, som har vært samlokalisert med Altta siida.

– Her har vi billig leie og det er både strøm, telefon og internett inkludert i leia. Men vi skjønner at prisen trolig vil øke, nå som vi må ut i nye lokaler, sier Solbakken, som ber folk som har lokaler til leie eller har tips om dette om å ta kontakt.

– Vi skal igang med flere nye kurs til høsten, så det haster.

To år ved siidaen

Når det gjelder den samiske barnehagen kan oppvekstsjef Raknes fortelle at løsningen fra administrasjonens side er at ordningen med Altta siida skal være midlertidig, på to år.

– Vi ønsker å opprette en samisk avdeling i en av de kommunale barnehagene, og mens vi jobber med å finne en bra løsning på dette, har vi besluttet å kjøpe plasser ved Altta siida. Når vi har et kommunalt tilbud på plass vil barna det gjelder flyttes over, sier Raknes.

– For Altta siida vil vel drømmen være at de kan videreføre den ekstra avdelinga. Er det en mulighet hvis behovet tilsier det om to år?

– De vil sikkert ønske en permanent løsning, men vårt mål nå er å lage et kommunalt tilbud, der kommunale opptakskriterier er gjeldende. Nå får vi den tida vi trenger, samtidig som barna på venteliste får barnehageplass i mellomtiden, sier Raknes.

Daglig leder ved Altta siida, Sissel Varsi, ønsker ikke å uttale seg om saken til avisa.

HASTER: Ann-Merete Solbakken er glad for at de samiske barna som står på venteliste endelig får barnehageplass, men det gir behov for nye lokaler.