Poesi kan komme til å stå sentralt, men om Bob Dylan dukker opp, er heller usikkert. Ord som likhet og rettferdighet ble nevnt som mulige tema, som arrangørene nå leter seg fram til.

Ønsket seg innspill

Arrangørene i Finnmark fylkeskommune traff i går en rekke ressurspersoner innenfor lag og foreninger i Alta for å få innspill til neste års store litteraturhappening. Finnmark internasjonale litteraturfestival er arrangert fire ganger tidligere, også en gang før i Alta. Nå vil arrangørene ha innspill til tema for festivalen, for det er ennå ikke fastsatt.

Sunniva Knutsen som er festivalkoordinator og rådgiver for litteraturformidling ved fylkesbiblioteket i Vadsø, hadde invitert til orienteringsmøte med potensielle samarbeidspartnere i Alta for å få en føling med hva lokalmiljøet kan bidra med.

– Siste festival i Kirkenes var veldig bra og vi må skikkelig løfte oss her i Alta for å kunne lage en like bra festival, sa biblioteksjef Sonja Kristin Granaas under orienteringsmøtet.

Nordområdefokus

Hva er en litteraturfestival spør mange seg kanskje. Det er meningen at det i løpet av fire dager i november neste år skal arrangeres mellom 40 og 60 ulike opplesninger, konserter, foredrag, samtaler, debatter, forestillinger og mye annet, kunne festivalkoordinator Knutsen fra  fylkesbiblioteket fortelle.

– Det vi ønsker med en internasjonal litteraturfestival er å inspirere barn, ungdom og vokse til å bli aktive brukere av litteratur og vi vil at festivalen skal være et møtested for litteraturarbeidere og litteraturinteresserte i Finnmark.  For å få dette til vil vi samarbeide tett med Alta bibliotek og Sonja Kristin Granaas. Vi tar sikte på at festivalen i 2018 skal bli enda bedre enn siste festival i Kirkenes. Vi har et ekstra fokus på å løfte fram litteratur fra nordområdene, nordnorsk, samisk, kvensk, russisk og finsk litteratur og gjøre den bedre kjent, sa Sunniva Knutsen. Hun fikk mange innspill fra de inviterte aktørene som diskuterte hva folk i Alta er opptatt av.

Stort omfang

Finnmark internasjonale litteraturfestival i 2018 blir et stort arrangement, hvor festivalkoordinator Sunniva Knutsen ønsker å trekke med alle gode krefter i lokalmiljøet som føler de kan bidra. Tilstede under orienteringen var foruten biblioteksjefen også representanter for historielaget, folkeakademiene, kunstforeningen, Nordlyskatedralen, City Scene, bokhandelen Ark og oversetterforeningen representert ved Marit Bjerkeng. Ark vil selge bøker under festivalen og de vil legge til rette for boksignering av nyutgivelser. Bjerkeng mente det finnes russiske barnebøker som er verdt å presentere, Ole David Østli som både er bibliotekansatt og med i redaksjonskomiteen for historielagsboka mente festivalen kanskje kunne være en arena for å presentere neste års utgivelse, siden arrangementet skjer i Alta.

– Boklansering er stor stas, fastslo Marit Bjerkeng med henvisning til presentasjonen av årets historielagsbok som var et arrangement ved Alta museum.

Tema og folk

Spørsmålet for arrangørene blir hvilke forfattere man skal satse på i 2018. Et forslag var Vigdis Hjorth, som med aner fra Eiby kan være en aktuell kandidat. Videre ble det drøftet om man skal "børste støvet" av Nordahl Grieg, som en periode var bosatt i Alta. Om disse passer med det tema man til slutt velger vil så vise seg.

Altapostens litteraturanmelder Solgunn Solli spurte om kanskje bøker om ølbrygging eller strikking kunne være et tema å tenke over, noe som fikk City Scenes Thomas Gladsø til å respondere positivt, siden det er så mange etter hvert som brygger øl i Finnmark.

– Og så er det Tor Tveite, en oversetter som arbeider fra finsk til norsk, som også strikker, han er spennende, sa Marit Bjerkeng. Både representanten for folkeakademiene Hålogaland, Anne Gerd Paulsen og lederen for Alta kunstforening, Ragnhildur Asvaldsdottir, mente de trolig også ville kunne bidra, enten med forestillinger eller utstillinger, men at programmene deres ennå ikke er satt opp.

Fra Nordlyskatedralen ble det åpnet for leie av lokalene der til konserter eller andre arrangement.

– Vi har veldig lyst til å vise fram Nordlyskatedralen, sa Kristin Østby.