– Dårlig timing av Norges Bank, mener Alta historielag.

I mai i år er det slutt for 200-seddelen slik vi av utseende kjenner den. Den nye seddelrekken får motiver fra havet, og mens den gamle 200-lappen bød på ansiktet til den verdensberømte nordlysforskeren Kristian Birkeland, utstyres den nye seddelen med torsk med kinnskjegg.

– Vi er på den ene siden glad for at Kristian Birkeland har fått prege 200-kronerseddelen i mer enn 20 år, på den andre siden syns vi det var uheldig å fjerne ham nå i jubileumsåret, sier leder for Alta historielag, Kristian E. Johnsen.

Lokalt i Alta var det en tidligere historielagsleder og Birkeland-forkjemper som først reagerte.

Midt i hans beste år

– Vi fikk henvendelsen fra Ottar Grimstad, og sendte mandag en forespørsel til Norges Bank, sier Johnsen.

«Reaksjonene går ut på at dette skjer i det året vi markerer 150 år for

Birkelands fødsel og 100 år for hans død,» sier eposten, hvor historielaget minner om at Birkeland nå sterkt skal markeres. Faktisk er 2017 kalt Birkelandsåret, og både kommunen og Alta museum er involvert.

– Vårt spørsmål til Norges Bank er hvorfor skiftet skjer i jubileumsåret, samt om de har vurdert å utsette til 2018, sier Johnsen.

Seniorrådgiver Svein Nygård i Norges Bank har i en epost til Alta historielag sagt at utskiftingen har å gjøre med sikkerhet mot forfalskning.

Nei til utsetting

– Tilgjengelig teknologi som kan brukes til å lage falske sedler  utvikles raskt, noe som skaper behov for å videreutvikle sikkerhetselementene i sedlene våre. Etter omfattende testing hvor vi forsøkte å legge inn ulike sikkerhetselementer, var konklusjonen at det ikke var hensiktsmessig å oppgradere eksisterende seddelrekke flere ganger. Dermed ble arbeidet med å utvikle en ny seddelserie igangsatt, sier Nygård.

– Vi har nylig fått vite at Norges Bank ikke vil utsette utskiftingen, sier Johnsen, som nå trøster seg med at 200-seddelen med Birkeland blir i parallelt omløp fram til utgangen av mai 2018.

– Vi ber Norges Bank vurdere hvordan de kan bidra til å profilere Birkeland nå i jubileumsåret, sier historielagslederen.

To(r)skete gjort

Ottar Grimstad sier til Altaposten at Kristian Birkeland er Norges mest internasjonalt kjent vitenskapsmann, og at han og hans aktivitet på Haldde betyr svært mye for Nordlysbyen Altas identitet.

– Jeg syns dette var så pass respektløst og toskete gjort at jeg valgte å kontakte historielaget, sier Grimstad, som også har tatt saken opp med ordføreren. Grimstad var sentral blant annet i arbeidet med å reist byste av Birkeland. Det endte med to byster, en hovedbyste ved Nordlyskatedralen, og en miniatyrbyste ved observatoriet på Haldde.

Ut i gatene?

Nasjonalt var det romforsker Pål Brekke som sterkest sa fra, da han lørdag 22. april skrev følgende på Facebook:

– Tenk for en sykt dårlig timing av Norges Bank å bytte ut den verdensberømte 200-kronerseddelen med vår kjære Kristian Birkeland. Nå i år da vi feirer 150 og 100-års-jubileum for hans fødsel og tragiske død. Kanskje vi må marsjere i protest? Det er jo blitt så populært, sier Brekke, som spør seg om parolen kan lyde: «Norges Bank slukker nordlyset.»

Norges Bank startet arbeidet med den nye seddelserien allerede høsten 2012. Serien blir den åttende i rekken. De to første valørene, 100- og 200-kroneseddelen, vil bli satt i sirkulasjon 30. mai i år.

FRA HALDDE TIL HAVET: Slik ser den nye seddelen ut. Framparten av en torsk i profil. Foto: Illustrasjonsfoto