Sist uke deltok Alta-ordfører Monica Nielsen på årsmøtet i «Nettverk fjord- og kystkommuner», hvor hun også er styremedlem.

– Det var tydelig hva som opptar medlemskommunene. Det er stor frustrasjon over at kommunene ikke får ta del i den verdiskapning som skjer gjennom oppdrettsnæringen på arealene til kommunen, sier Nielsen til Altaposten.

Både Trond Giske (Ap) og fiskeriminister Per Sandberg deltok ved åpningen av årsmøtet onsdag, begge med innlegg og aktive i debatten .Torsdag kom flere stortingsrepresentanter fra SV, Høyre og Frp og ga sine innspill. Uttalelsen fra årsmøtet bl likevel like klar som medlemskommunene var i debatten.

«Vekst i oppdrettsnæringen er betinget av rettmessige inntekter til kommunene. Havbruksfondet som ble opprettet i 2016 for å gi inntekter til kommunene har ikke virket etter hensikten. NFKK krever derfor at Stortinget tar saken opp på nytt. Konkret ber NFKK om at det som incitament for tilrettelegging og som kompensasjon for arealbeslag, innføres en areal- eller produksjonsavgift snarest, og at den fordeles i henhold til kriteriene for det vedtatte havbruksfondet, det vil si i henhold til andel tildelt lokal biomasse (lokal-MTB) i den enkelte kommune.»

Prioritert jobb

Alta-ordføreren sier til Altaposten at jobben i «Nettverk fjord- og kystkommuner» har høy priroritet, og er en av de få stedene utenom rene kommunale verv hun har valgt å engasjere seg.

– Det vi jobber med er svært viktig for Alta kommune, derfor har jeg valgt denne arenaen. En av våre hovedsaker er å jobbe for at kommunene som har tatt belastningen med å etablere oppdrett i sine kommuner får betalt for dette med en arealavgift/produksjonsavgift, sier Nielsen som tidligere i vinter var i møte med representanter fra næringskomiteen om denne saken i vinter.

NFKK har medlemsvekst, og er nå oppe i 71 kommuner. Selv er ikke Alta-ordføreren i tvil om hvorfor NFKK får stadig større oppslutning.

– En av hovedårsakene er at kommunene er svært utålmodig, vi har ventet lenge nok, nå må inntektene komme.

Bruker ikke pengene

Noen kommuner har allerede valgt å legge inn relativt store inntekter fra Havbruksfondet som regjeringen har etablert i sine budsjett og økonomiplaner. Det har ikke Alta kommune.

– Når vi nå ser at fondet ikke innfrir må kommunene som har «brukt pengene» finne kronene fra andre området enn  oppdrett. Det er ingen enkel oppgave.  Alta er ikke blant kommunene som har budsjettert med disse pengene ennå. Selv om det var fristende ser vi i dag at det var rett å avvente om Havbruksfondet ville gi økonomien til kommunene som har vært lovet, fastholder Monica Nielsen.