Det er folkehelsekoordinator, Gjermund Abrahamsen Wik, som forteller at NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus og Kompetansesenter rus – region nord (KoRus Nord) på oppdrag fra Alta kommune gjennomfører en kartlegging av viktige sider ved ungdoms livsstil og levekår i kommunen.

– Hensikten med undersøkelsen, som skal besvares i uke 14, er å få mer kunnskap om hvordan det er å være tenåring i Alta. Resultatene skal brukes som grunnlag for ungdomspolitikken i årene som kommer og til å vurdere satsningsområder i det forebyggende ungdomsarbeidet. Målet er å skaffe til veie informasjon som kan benyttes for å bedre oppvekstmiljøet i kommunen.

Undersøkelsen skal forme Alta

Ungdomsskoleelevene i Alta skal gjennomføre en nettbasert undersøkelse kalt Ungdata. Undersøkelsen kjøres hvert tredje år og gir samfunnet viktige opplysninger om ungdommenes liv og virke. Temaene omfatter foreldre og venneforhold, hvordan ungdommene oppfatter sin skolesituasjon og framtid, hva de gjør på fritiden, deres selvopplevde helse og trivsel, forhold til tobakk og rusmidler og noen spørsmål om risikoadferd og vold.

Formålet er å få mer kunnskap om hvordan det er å være tenåring i Alta. Resultatene kan brukes for å vurdere satsingsområder, spesielt rettet mot uønskede funn og man kan sammenlikne seg med andre kommuner og resten av landet. Spørreundersøkelsen er selvsagt helt anonym men er viktig for å få kjennskap til utfordringer og andre forhold som både kan styrke og hemme oppveksten til de unge.

Viktige svar

Undersøkelsen tar cirka en time å besvare og gjennomføres på alle skoler der det er ungdomsskoleelever: Kvalfjord skole, Talvik skole, Rafsbotn skole, Tverrelvdalen skole, Alta Kristne Grunnskole, Sandfallet ungdomsskole og Alta ungdomsskole. Resultatet fra undersøkelsen vil kommunen motta en stund etter påske og vil bli presentert både for elevene og på vår hjemmeside.

Spørreskjemaet er lagt opp slik at ungdommene skal krysse av på ulike svaralternativer.

Følgende hovedtema inngår i undersøkelsen:

1. Foreldre og venner

2. Skole og framtid

3. Fritid

4. Helse og trivsel

5. Tobakk og rusmidler

6. Risikoatferd og vold

Foresatte som ønsker det, kan få tilsendt spørreskjemaet i sin helhet ved å kontakte KoRus

Nord.