– Sametinget framstår som både ekskluderende, irrelevant og arrogant i sitt svar til kommunen. På vegne av innbyggerne i Kvalsund må jeg uttrykke min skuffelse og frustrasjon over måten Sametinget imøtekommer en politisk henvendelse fra en kommune som ønsker dialog og samarbeid, skriver ordfører Terje Wickstrøm i en pressmelding.

Allerede 5. januar sendte kommunen forespørsel om et dialogmøte for gjennomgang av Nussir-saken, det vil si den såkalte LUK-rapporten (Lokal samfunnsutvikling i kommunene). Bekymringen for ringvirkninger av gruvedrifta har vært stor på Sametinget

Kvalsund-ordføreren stusser over den trege responsen.

– Det tok tid, og  henvendelsen er avspist med et møte med sametingsrådgivere. Det sier noe om hvor mye en slik henvendelse er prioritert fra organet, mener Wickstrøm. Han oppfatter svaret dithen at det ikke er aktuelt med en diskusjon om ringvirkninger.

– Det oppleves som skuffende og overraskende. Sametinget legger altså begrensninger på hva som kan aksepteres diskutert. Man skulle ikke tro at det var mulig, skriver ordføreren. Han mener dette er strutsepolitikk som ikke tjener Sametingets interesser.

Sametingspresident Vibeke Larsen legger seg flat på at svaret kommer så sent, men vil ikke være med på at Kvalsund kommune behandles arrogant.

– Det er ikke riktig at vi kun stiller med rådgivere. Vi ønsker å debattere alternativ næringsutvikling med kommunen og stiller med to sametingsråder som har det politiske ansvaret for området, nemlig Mariann Magga og Inger Eline Eriksen. Vi har ingen rådgivere for sametingsrådene, presiderer Larsen.

Hun registrerer at Kvalsund kommune vil diskutere ringvirkninger av Nussir.

– For oss blir premissene feil. Sametinget har med stort flertall gått imot Nussir, mens Kvalsund kommune har vært ganske så tydelig på at de ønsker prosjektet realisert på grunn av ringvirkningene.

– Det kan virke som dere er uinteressert i arbeidsplassene og ringvirkningene for en sjøsamisk kommune?

– Det er ikke riktig. Vi ønsker i likhet med Kvalsund kommune verdiskaping og bosetting, men på andre premisser.  Derfor ønsker vi å møte Kvalsund kommune om alternative næringer, sier Larsen.