Alf Bjørn har vært sentral i Alta Ap siden 1980-tallet, men har de senere år investert hele sin politiske kapital som en forkjemper for Altas helsetilbud. Han reagerer svært sterkt på oppslaget i Altaposten, hvor en strålende leder av Finnmark Ap, Ingalill Olsen, er avbildet etter at hun under årskonferansen manet velgerne til å sikre at Ap blir en valgvinner med tre mandat i Finnmark.

– Først og fremst er dette så urealistisk at en må stille spørsmål med vurderingsevnen til partilederen. For det andre er dette en direkte provokasjon mot velgerne i Alta, som hun allerede synes å ha innkassert. Fakta er at Finnmark Ap i valg etter valg har lurt velgerne i Alta med å fortelle om at alt skal bli så mye bedre innenfor helse, men fortsatt å jobbe mot Alta straks valget er over, sier den engasjerte partiveteranen.

– Lojalitet til innbyggerne

Hans hjerte banker fortsatt sterkt for Arbeiderpartiet, og han er helt sikker på at det samme er tilfelle hos svært mange velgere i Alta-regionen. Hans vurdering er at Ap ville høstet brorparten av stemmene i regionen hvor hver tredje velger i fylket befinner seg. Denne gang tror han Ap-velgerne ikke lar seg lure og velger noen som vil kjempe for Altas helsetilbud.

– Jeg hadde håpet at dere skulle legge vekk lojaliteten til partiet og stått opp og vist solidaritet med innbyggerne i Alta. I stedet for å jatte med under årskonferansen skulle dere ha sagt klart fra at det er helt unødvendig å komme til Alta og drive valgkamp for både Alf E. og Ingalill. Lojalitet i valgkampen burde vært møtt med krav om  støtte til konkrete forbedringer.

INGEN KOMMENTAR: Partileder Ingalill Olsen vil ikke kommentere utspillet fra Alf Bjørn om at velgerne i Alta har fått nok av Ap og manglende støtte til helsetilbud for regionen.

Altaposten har vært i kontakt med leder i Finnmark Ap og 2. kandidaten på stortingslista til Ap, Ingalill Olsen, for å få kommentar til refsen av Finnmark Ap fra Alf Bjørn. Hun har fått tilgang til hele artikkelen, men har i en epost til Altaposten gjort det klart at hun ikke har noen kommentar til partiveteranens utspill.

Lovet utredning

Bjørn var selv en av utbryterne i delegasjonen i Alta Ap  da de i 2010 møtte på årsmøtet til Finnmark Ap med et klart krav om at Alta måtte få sykehusstatus på sitt helsetilbud. Kun han selv, Jenny Marie Rasmussen og Hilde Søraa stod løpet ut. Resten stemte for et vedtak som lovet full utredning av sykehustjenestene i Finnmark og oppbygging av helsetilbudet i Alta.

– Alta ble lurt til å være med på vedtaket. Senere har Finnmark Ap blokkert for alt som heter utredning av strukturen, og gjør det fortsatt til tross for at utredningen til Oslo Economics dokumenterer manglende bærekraft i dagens struktur. Et nytt sykehus i Hammerfest til en pris mellom to og tre milliarder kroner vil gjøre det økonomisk umulig å bygge opp fungerende tilbud i Alta. Det vil ytterligere forsterke at pasientene fra Alta må til Hammerfest for å behandles, klargjør Alf Bjørn.

Han vil snakke minst mulig om sine egne opplevelser, men bekrefter at han har alvorlig sykdom i nær familie som krever mange reiser til Hammerfest sykehus.

– Det er veldig tungt å være så langt fra sykehus, og jeg opplever at kompetansen for den behandling som etterspørres ikke er til stede i den grad vi skulle ønske. Den finnes i Tromsø, men våre ønsker om å bruke UNN blir avvist, forklarer Bjørn.

Ved sitt siste besøk i Hammerfest bestemte han seg for å foreta en personlig undersøkelse. Av de ti første pasientene han traff på sykehuset viste syv seg å være fra Alta.

Still krav

Når Altaposten ber han utdype hvilke krav Alta Ap kunne ha stilt overfor sine partikamerater på årskonferansen viser Alf Bjørn til tre saker som ville vært konkrete og realistiske å få Finnmark Ap til å stille seg bak i et valgår:

– Det første er en økning av antall sykestuesenger. Allerede på tidlig 1990-tall hadde Alta 16 sykestuesenger. Siden den gang har folketallet i Alta økt med flere finnmarkskommuner, og nå presenteres det som en gladnyhet at det nye nærsykehuset skal få 14 sykestueplasser betalt av foretaket. Et minimum burde vært 20 – en seng per 1000 innbygger. Det neste må være at det legges til rette for bedre fødetilbud, slik at flere kan føde i Alta. Det siste og enkleste å innfri ville vært et krav om at røntgentilbudet skal være åpen til klokken 24.00 og ha en vaktordning i helgene, og at dette må iverksettes umiddelbart.