– Kravet sier èn røykvarsler i hver etasje, men jeg mener et minimum må være i stue og kjøkken og på alle soverom. Selv har jeg 11 seriekoblede røykvarslere i mitt hus, sier brannsjef i Alta kommune, Knut Suhr.

– Seriekobling er lurt, med andre ord?

– Ja. Brannen sprer seg så ufattelig fort og jeg bruker å si at å bruke 5000 kroner på det, er en billig livsforsikring, sier brannsjefen.

– Hvis man er usikker på om seriekoblingen virker, hva gjør man da?

– Da trykker du på en av dem og da vil det pipe i samtlige, sier Suhr, som forteller at i dag finnes det batterier med både fem og ti års levetid. Ellers er regelen å bytte hvert år.

Lukk soveromsdøra

Brannsjefen forteller at da han hadde små barn kjørte de jevnlige brannøvelser hjemme, og alle barna visste hva de skulle gjøre ved brann.

– Det er bare å komme seg ut. Gjennom nærmeste vindu, hvis de er på soverommet. Det er ikke snakk om å begynne å leite etter foreldrene eksempelvis. Ellers ville jeg at de skulle ha soveromsdørene lukket når de sov. Det hindrer at brannen og røyken kommer fort inn på soverommene, forklarer han.

Ikke lad om natta

Ellers er forebyggingsrådene:

– Trekk ut ladere til mobil og PC på natta. Det er ikke lenge siden vi hadde to PC-laderbranner på rappen i Alta. Og ikke bruk vaskemaskin eller oppvaskmaskin om natta. Trekk ellers ut kontakt til brødrister, vannkoker og kaffetrakter.