– Kongen har vært en ekstremt viktig ambassadør for Altaelva gjennom mange år. Derfor vil vi han noe ekstra på den store dagen. Vi har derfor tilbud han to ekstra døgn, sier styreleder Hans Kristian Kjeldsberg til Altaposten.

Trenger litt tid

Hvis Kong Harald takker ja til tilbudet, blir årets opphold forlenget til 20. juli. Vanligvis er han i Alta fra 16. til 18. juli.

– Erfaringen er kanskje at det blir litt vel mye stress. Jeg tror en godt voksen mann som Harald kunne tenkt seg to ekstra døgn. Nå har han i hvert fall valget, sier Hasse til Altaposten.

Allerede under sommerens døgn ble saken diskutert i all hemmelighet.

– Jeg snakket litt med kongens fiskekompis Morten Werring om dette, så vi har endt opp med å gjøre litt ekstra stas på Kong Harald i jubileumsåret, sier Hasse, som kjenner kongen bedre enn de aller fleste.

Han har nemlig vært roer og staker for kongen helt siden 1994. Bare ett eneste år har majesteten sløyfet turen til Alta, da på grunn av operasjon og sykdom.

– Veldig folkelig

Kjeldsberg er full av lovord om fiskekompisen fra Drammensveien 1.

– En mer folkelig og sympatisk mann er det vanskelig å finne. Han slipper ned skuldrene og koser seg sammen med oss andre. Vi er blitt dus, så på flyplassen i sommer fikk jeg klar beskjed: «Hasse, kom hit og hjelp meg å montere denne stanga», ler Kjeldsberg.

– Vi er jo ydmyke og har veldig respekt for kongen. Derfor kan det bli litt avmålt i starten for vår del, men rundt bålet blir det veldig hyggelig og avslappet, sier styrelederen i Alta Laksefiskeri interessentskap.

Kuttet røyken

Han avslører også at 80-åringen er blitt bedre å fiske med årene. Og han er blitt bedre etter at han sluttet å røyke.

– For noen år siden skulle han gjerne røyke og fiske samtidig. Det funker dårlig. Nå fisker han – og det med veldig stor teft og kunnskap, fastslår Kjeldsberg.

Han har også glimt i øyet.

– Humoren er det ingenting i veien med. Han har en smittsom trillende latter og gode kommentarer, så det er skikkelig trivelig under kongedøgnene, sier Kjeldsberg.

Han tror det blir ekstra stas hvis kongen tar seg tid til å være helt fra 16. til 20.juli.

For elva er det gull verdt å ha denne type venner.

– Han setter virkelig pris på elva og gir uttrykk for det. Det gir selvfølgelig verdifull status, avslutter Kjeldsberg.

  • Fra Slottet får Altaposten opplyst via assisterende kommunikasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen at de normalt sett ikke gir kommentarer i forbindelse med gaver.