Posisjonspartiene er skuffet over handlingslammelsen i Alta Ap for å få spilt inn utredningen gjort av Oslo Economics (OE) til sentrale myndigheter. OE er det anerkjente analysebyrået som har gjort flere nasjonale utedninger for ulike departement, og som gjorde den meste kjente helseutredningen Norge da de utredet sykehusplassering i Møre og Romsdal. I utredningen om sykehusstrukturen i Finnmark anbefaler de at nytt sykehus må bygges i Alta i stedet for Hammerfest, og at det vil gi betydelig samfunnsøkomiske og helsemessige gevinst.

– I praksis har ikke ordfører og dagens posisjon gjort noe som helst for å få stortings- og regjeringsmiljø til å vurdere rapporten. Dette arbeidet framstår som en tvangsøvelse for ordfører Monica Nielsen, noe som står i sterk kontrast til at hun framstiller seg selv som en sterk forkjemper av både fødeavdeling og akuttjenester i Alta. I praksis sykehus, men jeg etterlyser at posisjonen ikke bare prater, men er villig til å gjøre en jobb for at innbyggerne våre skal kunne få helsetjenester på linje med andre kommuner av samme størrelse ellers i landet, sier Venstres Trine Noodt.

I praksis ingenting

Siste kommunestyremøte ble avsluttet med et spørsmål fra Noodt til ordføreren om hva som er gjort for å aktualisere og bruke rapporten fra OE til å få konkrete resultater.

– Det handler om å vise engasjement, jobbe mot sine partifeller på Storting og fylke. Det er nokså innlysende at Alta Ap kvier seg for denne jobben fordi de ikke får respons verken i Vadsø eller Oslo. Rapporten fra OE er i seg selv et så sterkt argument at dersom helsepolitikerne i Ap med den i hånd hadde forlangt at den ble lagt til grunn, ville verken Frp eller støttepartiene Venstre og KrF oversett utredningen, sier Noodt.

– Har ikke ordføreren rett i det hun poengterte i sitt svar, at Venstre er støtteparti for regjeringen og har langt bedre påvirkningsmuligheter?

– Hun har rett i at Venstre kan dytte denne saken i riktig retning, spesielt dersom Ap følger opp med krav. Vi jobber mot stortingets helsekomite og Venstres representant her har ved flere anledninger tatt opp saken. Men vi må ha Monica og Ap med på laget. Så langt har hun og posisjonspartiene i Alta i praksis ikke gjort noe som helst, slår Noodt fast.

Haster

Både i sitt svar til kommunestyret, og overfor Altaposten, understreker Alta-ordføreren at dette er saken som har hennes topprioritert, og at hun i mange, mange år har jobbet aktivt både for sykehus med fødeavdeling og akuttjenester.

Fra venstre Kristin Jensen (Ap), Monica Nielsen (Ap) og Anita Håkegård Pedersen (SV) - kvinnene i ledelsen av Alta kommune som nå tar kampen opp for at helsetilbudet i Alta etter å ha fått OE-rapporten. Foto: Jarle Mjøen

– Det er på ingen måte sånn som Venstre sier at vi ikke har gjort noe. Jeg har personlig vært i samtaler med våre helsepolitikere på Stortinget og  brukt OE-rapporten som bakgrunn for at vi forventer at planleggingen av Nye Hammerfest sykehus stoppes inntil alle spørsmål rundt struktur og lokalisering av sykehuset er avklart.

– Har dere noen resultater å vise til siden rapporten var klar siste høst?

– Det er helt klart at det haster, og tiden begynner å bli knapp. Noe må skje raskt. Vi har planlagt et spørsmål til helseminister Bent Høie i Stortinget?

– Hvem skal framføre spørsmålet, helsepolitisk talsmann Torgeir Michaelsen?

– Neppe, det er ikke avklart hvem som skal framføre spørsmålet. Sannsynligvis blir det en fra finnmarksbenken.

Alta-ordføreren viser også til at det skal være et viktig møte i Finnmarkssykehuset i mars, og at Alta kommune vil bruke det til å få satt søkelyset på nødvendigheten av dyptgripennde strukturendringer.

Ingen hjelp

Alta-ordføreren kan ikke regne med noen hjelp fra sine partivenner i Finnmark Ap. Det kom klart til utrykk da Frp og Bengt Rune Strifeldt ønsket å ta opp OE-utredningen i fylkesutvalget. Alta-politikeren ønsket  politisk støtte for aktivt kunne bruke det i arbeidet med sykehusstrukturen. Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) valgte imidlertid å bruke formalia og reglementet til å blokkerte for å få fakta på bordet i sykehussaken. Ifølge Strifeldt handlet det i denne omgang ikke om sykehuset plassering, men å få fakta og objektive vurderinger på bordet som har tillit hos alle.

– I det ene øyeblikk vil ikke Ap godta utredningen fra en av landets største og mest anerkjente miljø av samfunnsutredere, i det neste sier en plent nei til å kvalitetssikre det som er utredet. Det betyr bare en ting; fylkesordføreren og Ap er ikke interessert i fakta for å sikre et best mulig helsetilbud, var oppsummeringen til Bengt Rune Strifeldt etter behandlingen.

For å unngå en realitetsvotering av forslaget til uttalelse brukte Ap og Sjåstad reglementet rått. Selv om de havnet i mindretall har de en åpning i reglementet der fylkesordføreren, eller en firedel av fylkesutvalget, kan blokkere for realitetsbehandling. Den muligheten ble brukt.

– Jeg er spent på hva velgerne i Alta,  og ikke minst politikerne i Alta Ap som har vært med å bruke kommunens penger på rapporten fra OE, sier til at fylkesordføreren nærmest harselerte med det som er gjort fra kommunens side. Om kravet til at rapporten må tas på alvor sa Sjåstad ordrett sitert; jeg vil ikke være med å piske den død hest, fortalte Bengt Rune Strifeldt om behandlingen i fylkesutvalget.