Veien over Sennalandet er stengt, etter at Vegvesenet søndag morgen har sprengt ned to store hengeskavler. Det største raset var 150 meter bredt, mens det andre var 50 meter. Begge rasene var opp til 3-4 meter høye.

– Det står at det skal være ny vurdering klokka 13.00. Betyr det at Sennalandet kan åpne da?

– På grunn av skredenes omfang er det vanskelig å anslå når veien kan åpne. Derfor vil det foretas vurderinger underveis, sier hun.

Oppdateringer om når veien åpner, blir lagt ut på vegmeldinger hos Vegtrafikksentralen.

OPPRYDDING: Etter at Vegvesenet har sprengt bort flere skavler, pågår et omfattende ryddearbeid i Stokkedalen. Foto: Statens vegvesen

Utløst to ras

– Vi har vært med helikopter og  Daisy-bell-klokke som gir en gasseksplosjon. Men den sprengte vi bort store hengeskavler øverst i Stokkedalen og på Biggas, forteller Bente Svendsen, byggeleder i Statens vegvesen.

Hun kan opplyse at det har gått mange mindre ras i løpet av helga, og at det nå hadde bygd seg opp så mye snømengder at det var nødvendig å få det fjernet før de kunne la biler passere.

SENNALANDET STENGT: Bente Svendsen i Statens vegvesen forteller at de har sprengt bort hengeskavler i Stokkedalen. Foto: Arkivfoto/Kita Eilertsen

Kolonne i natt

De siste som kom seg til Alta før skavlene ble sprengt bort, var en kolonne som kom fra Skaidi i natt.

–  Det skulle gå en kolonne klokka halv ti, men det ble stopp i kolonnen. Denne gangen var det på grunn av at en trekkvogn fikk feil. Det var ikke mulig for en bergingsbil å komme forbi fra Altasiden, derfor måtte en bergingsbil komme fra Skaidisiden. Dette ordnet bilen med sjøl, men kolonnen kunne ikke kjøre før den var ute av veien, forteller Svendsen.

Bilene som sto bak dette kjøretøyet, returnerte til Alta, mens bilene som sto på Skaidi fikk mange timers venting i det uvisse. På Trafikkmeldingene til Statens vegvesen sto det først at det var kolonne, så sto det at veien var stengt på grunn av bilberging.

Rydding pågår

Det er flere områder med store hengeskavler i Stokkedalen, som Vegvesenet vil sprenge bort etter hvert. Men det vil fortsatt ta mange timer før veien kan åpnes, men da skal all rasfare være borte. Nå pågår ryddearbeid.

– De driver og rydder etter rasene vi har utløst, og dersom været holder seg sånn som prognosene sier, skal det ikke være rasfare i Stokkedalen mer, sier Bente Svendsen.