– Skjer det noe akutt nå i helga, er det en trygghet at ortoped, anestesilege og anestesisykepleier er i ekstra traumeberedskap her i Alta, sier kommuneoverlege Frode Øvrejord.

Personellet ble værfast i Alta, noe som gir en ekstra trygghet til Alta legevakt og innbyggerne i Alta kommune.

– Når det alt ble så dårlig vær at ortoped, anestesilege og anestesisykepleier ikke kom seg til Hammerfest på grunn av uvær og stengte veier, er vi veldig glade for at de stiller opp som ekstra beredskap her i Alta, sier kommuneoverlege Frode Øvrejord i Alta.

Personellet fra Hammerfest sykehus har vært i Alta i forbindelse med en øvelse og planlagte konsultasjoner. Når veien ble stengt og de ikke kom seg hjem som planlagt, tok sykehuset selv kontakt med Alta kommune og tilbød sine tjenester.

– Nå er de bedt om å ha traumeberedskap i Alta, siden de ikke kommer seg til Hammerfest. Det er veldig bra, og en ekstra sikkerhet for våre innbyggere når vi heller ikke kan sende pasienter til Hammerfest, sier Øvrejord.

HELL I UHELL: Kommuneoverlege Frode Øvrejord er glad for den ekstra beredskapen i uværet. Foto: Arkiv

Det er klinikkledelsen i Hammerfest som har gjort avtalene. Nå er spesialistpoliklinikken stilt til disposisjon for dem, med de fasiliteter som er der.

Bakgrunnen

Det som er gjort, er at det er en stor øvelse i Hammerfest, og under kollapset sykehusets telefonsystem. Dermed ble det opprettet en sak der ortopeden hadde vært i Alta og gjort poliklinikske operasjoner og vurderinger, og hatt team med seg bestående av anestesilege og anestesisykepleier.

– At de nå velger å være i beredskap for oss, synes jeg er veldig positivt. Det er sånn vi må jobbe i ekstreme situasjoner, sier Øvrejord.

– Hva har dette å si for publikum?

– Nei, det har ikke det, annet enn som en ekstra trygghet. Publikum skal forholde seg til legevakta, som tar kontakt med traumeberedskapen ved behov, det vil si hvis det kommer inn pasienter som ellers ville blitt sendt til sykehus, forklarer kommuneoverlegen.

Beredskapen varer så lenge veien er stengt, og de ikke kommer seg over til Hammerfest.