Altaposten belyste fredag 13. januar situasjonen for sauebøndene i Alta som sender sauene sine på utmarksbeiter i kommunen. Sauebonde Geir Tore Olsen var en av dem som mistet flest sauer til rovdyrene i 2016, da 44 lam og 17 voksne sauer ble rovdyrmat. De to siste årene har rovdyrene gjort store innhogg i besetningene til bøndene som bruker beiteområdet fra Russeluft via Sarves og Transfarelvdalen og inn til Transfarelv-vannene.

– Jeg føler virkelig med dem som satser på yrket, men opplever store tap både økonomisk og følelsesmessig, sier stortingsrepresentant Kåre Simensen.

Nå tar han saken opp med landbruksminister Jon Georg Dale. I Høyre/Frp-regjeringen har Frp hatt hånd om Landbruks- og matdepartementet hele perioden, men startet med Sylvi Listhaug som landbruksminister. Simensen utfordrer nå Dale på hva han og forgjengeren har gjort for å redusere antall rovdyr i henhold til bestandsmålene for Alta og Finnmark forøvrig.

Klare løfter

I det formelle spørsmålet til statsråden viser stortingsrepresentanten fra Alta og Ap til at Listhaug i  starten av sin periode som landbruksminister var på besøk hos sauebøndene i Alta og lovte at sauene her skulle få ha gode utmarksbeiter for seg selv.