I fjor passerte besøkstallet på Nordkapphallen 260.481 gjester.

– Det ble det beste året siden 1994, som har vært vårt toppår lenge, sier assisterende direktør Hans Paul Hansen ved Scandic Destination Nordkapp.

Det var særlig vinterturismen som skapte rekorden. Den største økningen kom fra Kina, Sør-Korea og Thailand.

SATTE REKORD: Hans Paul Hansen er glad for ny rekord i turisttrafikken. Foto: privat

Alta er porten

– Vi hadde nesten 27.000 vintergjester i 2016, en økning på over 3.000. Selv om det hovedsakelig skyldes hurtigruta, har vi også en stor økning på grupper. Disse kommer med buss fra Finland, forteller Hansen.

– Finland?

– De velger å lande med fly i Rovaniemi eller andre finske byer, og kjører med buss hit. Norwegian har billige flybilletter til Rovaniemi. Derfor reiser de dit, forklarer han.

– Det er en klar melding fra flere turoperatører: De ser på Alta som porten til Finnmark og Nordkapp. Men det er altfor få flyavganger, og det er altfor dyrt. Det er for dyrt i forhold til Nord-Finland, som har mye bedre ruter. Det er trist, sier Hans Paul Hansen.

FLY TIL FINLAND: Charter- og ruteflyene landet tett i Kittilä og på de andre storflyplassene i Nord-Finland, der bussene sto klare for Nordkapp-tur. Foto: Arkivfoto

Glad for rekord

Det totale besøkstallet for 2015 var 243.712 besøkende. Det betyr en økning på 17.000 i 2016.

–  Vi er kjempeglade. Og vi tror at trenden kommer til å fortsette, med både vinter- og sommerturisme. Vi kommer til å anstrenge oss enda mer for å få flere gjester hele året, sier Hansen.

Den største veksten kommer blant nordmenn, med økning på 45 prosent, som særlig skyldes svak kronekurs og terrorfrykt – som gjør at folk vil feriere hjemme. Det er også stor økning fra alle de nordiske landene.

Men det var også stor økning i antall amerikanere etter to anløp av det nye, store amerikanske cruiseskipet «Viking Star».