Behandlingen i fylkestinget ble på ny utsatt. Ap-gruppa klarer ikke å finne en vei ut av et splittet syn på om fylkeskommunen skal satse på hurtigbåten mellom Alta eller Hammerfest, eller ta første steg mot nedlegging. Et skrekkscenario for Ap er at fylkesordfører Runar Sjåstad bryter med egen gruppe når saken kommer til behandling i fylkestinget torsdag.

Full «krig»

Etter å ha behandlet saken i flere gruppemøter siden mandag kveld, synes Hammerfest-miljøet ledet an av Hammerfests Sylvi Jane Huseby og Kari Lene Olsen fra Nordkapp,  å gå seirende ut. Sistnevnte pekes ut som våpendrager for leder og nestleder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen og Hammerfest ordfører Alf E. Jakobsen.

– Saken skulle vært behandlet flere ganger i dag. Beslutningsvegringen i vårt største parti gjør at hele fylkestinget kommer i miskreditt hos folk flest. Vi må ta en avgjørelse, og ingen er tjent med å utsette denne konflikten ved å opprettholde ruta til 1. juli, og en ny utredning som skal legges fram for fylkestinget i mars. Hopper flertallet i fylkestinget når Alf E. og Ingalill sier hopp, ja, så er det bedre at de hopper nå enn om noen måneder,  sa SV-representant Tommy Berg til Altaposten ved middagstid onsdag.

Avgjøres onsdag

Da forelå det et fellesforslag fra Ap, MDG og Senterpartiet som Aps Kari Lene Olsen skulle sette fram når saken kom opp i fylkestinget onsdag ettermiddag. Det ble det aldri noe av. Årsaken var at Tommy Berg og KrFs Svein Iversen, samarbeidspartnerne til Ap, presset hardt på for å få Ap til å ta en avgjørelse. Begrunnelsen deres var at det var bedre å legge ned VargsundXpressen nå ved å kutte en av to rotasjoner, enn å starte en seigpining. Håpet var at Ap ville snu, og følge fylkesordfører Sjåstad, Geir Ove Bakken og nær halve Ap-gruppa som ville gjøre dagens ruteopplegg for Xpressen permanent.

Ny utsettelse

Presset resulterte i gruppemøte, ny utsettelse i fylkestinget og et gruppemøte som fortsatt pågår i skrivende stund, tidlig tirsdag kveld. Etter det Altaposten forstår diskuteres det nå å forlenge perioden med to rotasjoner ut 2017, og foreta en endelig beslutning i august etter en ny utredning.

– I så fall vil det være en gavepakke til oss andre som skal kjempe om Alta-velgerne til høsten. Men det er en gavepakke jeg ikke ønsker. For oss er denne saken mye viktigere enn valgtaktikk, og jeg håper av hele mitt hjerte at Runar Sjåstad og Geir Ove Bakken klarer å snu gruppa slik at vi i morgen får gjort Xpressen permanent og med to rotasjner, sier Høyres Kristen Albert Ellingsen og legger til:

– Dette er en sak som utrolig viktig for både Hammerfest og Alta. Ingen er tjent med ny polarisering mellom Alta og Hammerfest. Et vedtak om å kutte rotasjon vil være å kaste bensin på sykehusbålet.

Runar bryter ut?

Altaposten er kjent med at flere av Ap-representantene er i tenkeboksen i forhold til å bryte med egen gruppe dersom det kommer forslag om å utsette realitetsbehandlingen til mars, eller til høsten 2017. Kilder i Ap forteller at en av disse er Runar Sjåstad, fylkesordfører  og 1.kandidat på partiets stortingsliste. Altaposten har forsøkt å få kontakt med Sjåstad onsdag kveld, men ikke lyktes.

I så fall må tre i Ap-gruppas 17 representanter følge Sjåstad og stemme for innstillingen for at den skal få flertall (18 stemmer). Årsaken er at MDG og Senterpartiet tidligere i dag stod sammen med Ap om utsettelsesforslaget. MDG og Sp har en og Sp to representanter. I tillegg har SVs Johnny Ingebrigtsen overfor Altaposten bekreftet at han vil stemme mot å gjøre to rotasjoner permanent.

Både Geir Ove Bakken og partiveteranen Roger Hansen har sammen med Runar Sjåstad over lang tid jobbet for å sikre Xpressen.