– Det er på mange måter nesten litt utrolig at vi kan tilby kommunale tomter til 300.000 kroner. Når vi nå gjør det, ber jeg formannskapet vurdere om vi kan sette en klausul om at tomtene skal gå til førstegangsetablerere. Det verste som kan skje er at spekulanter skal tjene seg rike på at vi tilbyr rimelige tomter, sa Senterpartiets Jan Martin Rishaug da formannskapet tidligere i høst skulle fastsette pris på fire tomter som er klargjort i Mobakken boligfelt og veien Mobrinken.

Feltet ble åpnet i 1988 og resten av feltet er for lengst fylt.

Trekning

Egentlig skulle tomtene kostet rundt 50.000 kroner etter selvkostprinsippet som normalt brukes, men dette syntes formannskapet ble for rimelig, og justerte opp prisen. Dermed ligger de fire tomtene som er regulert inn fra vel 300.000 og opp til 340.000 kroner. Det til tross. Søkningen har vært svært stor både fra de med bygdetilknytning og søkere utenfra. Totalt har det kommet inn 45 søknader, og det betyr at ha en god porsjon flaks for å få tomtene.

– Ja, det er litt av et lotteri, sier saksbehandler Merethe Fagernes Schultz i Alta kommune.

Hun forteller at søkerne er rangert i tre grupper, A, B og C. Gruppe A har høyst prioritert og vil stå først i køen. For å komme i gruppe A må en ikke ha fått tildelt kommunal tomt tidligere, ikke ha egen enebolig eller ha leilighet på over 100 kvm. Gruppe B er de som har fått tildelt kommunal tomt tidligere, men ellers tilfredsstiller kravene for å være i gruppe A. Gruppe C er alle som ikke kommer inn under A og B.

– Vi har 32 i gruppe A og 13 søkere i gruppe C. Ingen er å finne i gruppe B. Trekningen vil skje 20. desember, så noen vil nok oppleve en aldri så liten julegave på forskudd, sier Schultz.

Nye tomter

Ordfører Monica Nielsen (Ap) betegnet billigsalget som en gladsak da formannskapet hadde tomtene til behandling. Hun var ikke mest opptatt av prisen på tomtene, men at kommunen ligger i startgropa med flere titalls kommunale tomter i Tverrelvdalen.

– Nå er hovedkloakken i ferd med å realiseres, noe som vil utløse mange tomter. I tillegg jobbes det hardt med å få ferdigstilt to store felt i Tverrelvdalen som vil gi god tilgang på kommunale eneboligtomter til selvkostpris, informerte ordføreren.

Også varaordfører Anita Håkegård Pedersen jublet.

– God tilgang på kommunale tomter til selvkost vært en fanesak for SV, og vi gleder oss veldig over at de nå tilbys fire tomter i et område hvor tomtemangelen har vært ekstra stor. Økt tilgang på kommunale tomter vil virke prisdempende på det private markedet, slo Håkegård Pedersen fast.