– Vi  ønsker at samisk ungdom skal ha en trygg oppvekst, og at de skal få kjenne seg trygge overalt i samfunnet, sier leder i Sametingets ungdomspolitiske utvalg, Ánná Káisá Partapuoli.

Den siste tiden har temaet overgrep i Sápmi blitt løftet av media, politikere og enkeltpersoner. Det er Partapuoli glad for, og utvalget vil nå sette i gang prosjektet Trygt Sápmi-

– Det skal bevisstgjøre ungdom på utfordringer rundt temaet, og ikke minst ta for seg hvordan vi konkret kan håndtere dem, sier lederen

Adferd over grensen

Prosjektet vil ha en skoleringshelg for samiske ungdommer i organisasjoner, der målet er å gi kunnskap om hvordan forebygge og håndtere overgrep og grenseoverskridende atferd til tillitspersoner eller medlemmer i styrer og utvalg. Deretter vil en større konferanse følge, og det hele skal avsluttes med en kampanje. Målet er at all samisk ungdom skal få kjenne seg trygge.

Må lære

– Det må regnes med at overgrep og grenseoverskridende atferd ikke kun skjer i hjemmet, men også i andre sosiale sammenhenger, deriblant i ungdomssamlinger. Derfor er det viktig at vi som ungdom tar grep. Det er viktig å sørge for at vi alle lærer oss hva grenseoverskridende adferd er, og hvordan vi skal forhindre det. Det er også viktig å vite hvordan man skal gå frem når overgrep skjer, sier Partapuoli.

Sanks er med

SUPU har inngått avtaler om samarbeid med LNU (Landsforeningen for norske ungdomsorganisasjoner), og er også i dialog med SANKS (Samisk nasjonalt kompetansesenter for psykisk helsevern og rus). Et solid stykke planlegging er gjort, og nå mangler bare finansiering.

– Ordner alt seg, vil prosjektet gå i gang i januar og vare et halvt år, sier lederen.

- Vi håper at dette prosjektet kan bli et startskudd for et større kollektivt engasjement for å få bukt med overgrep i Sápmi. Overgrep kan ikke dysses ned og ties ihjel. Slike saker må tas på alvor, og det krever en innsats fra alle deler av samfunnet. Vi håper at Sametinget kan stå i spissen for dette arbeidet, avslutter Partapuoli.