I morgen, torsdag 1. desember,  ønsker forsikringsbransjen at det skal pipe i hele Norge. Da er det nemlig røykvarslerens dag. Dagen håper de blir brukt til å bytte batterier og teste  røykvarslere i alle hjem.

– Norge ligger i verdenstoppen når det gjelder boligbranner, sier brannekspert Odd Magne Skjerping i Frende Forsikring i en pressemelding.

Samtidig viser undersøkelser fra Aksjon boligbrann at en halv million nordmenn går til sengs uten fungerende røykvarsler.

Varsler ikke brann

–  Altfor ofte ser vi at røykvarsleren ikke virker, enten fordi batteriet er dødt, eller fordi den ikke har batteri i det hele tatt, sier Skjerping. Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har påvist at 25 prosent av de omkomne i boligbranner de senere årene ikke hadde røykvarsler, eller at den ikke virket.

Røykvarsleren på bildet stammer fra en brann i en eldre enebolig.

–Huset fikk store materielle skader. Den eneste røykvarsleren i huset hadde ikke batteri, forteller Skjerping til skrekk og advarsel.

– Om ikke naboen tilfeldig oppdaget brannen, kunne dette blitt en dødsbrann i statistikkene, sier han.

Ingen jul uten ild

Desember er brannmåneden fremfor noen. Vi bruker mer strøm enn vanlig og fyrer i peisen. Mange av julebrannene skyldes gjenglemte gryter på komfyren. Også uforsiktig bruk av levende lys og de mange elektriske smålysene i adventstjerner og juledekorasjoner forårsaker brann hvert eneste år.

– Det er viktig å ta noen forholdsregler. Skru av belysningen om natten, og når du ikke er hjemme – og sjekk at røykvarsleren virker. Røykvarsleren er det viktigste livreddende tiltak du har hjemme, sier branneksperten i Frende.

– Tidlig varsling om brann kan gi deg mulighet til å redde deg selv og andre, og kanskje slokke brannen, sier Skjerping. Han anbefaler å seriekoble røykvarslerne slik at alle i boligen varsles samtidig.

Test med røyk

For å sikre deg og familien bør du teste med røyk. Du kan holde noe som ryker, som en spesialfyrstikk, en liten gassflaske beregnet til slik testing, eller et telys du nettopp har blåst ut, under røykvarsleren. Begynner den å pipe av seg selv, vet du at den fungerer.

– Trykker du bare på knappen, tester du nemlig bare at det er strøm i batteriet, ikke om den slår ut om det brenner, sier Skjerping.

Jo flere, jo bedre

Alle hjem skal ha minst én godkjent røykvarsler i hver etasje, og riktig plassering av røykvarslere er svært viktig for hvor raskt de reagerer på røyk.

- Det er et krav at røykvarslere skal kunne høres tydelig fra alle soverom, selv når alle dører er lukket. Dette bør du teste ut, sier Odd Magne Skjerping. Optiske røykvarslere er anbefalt, og er blitt mest vanlig, den «ser» røyk og varsler raskest, mens den ioniske «lukter» røyk.