I et felles budsjettdokument mellom Ap, SV, MDG, KrF og uavhengig representant åpnes det med at posisjonspartiene ikke vil følge rådmannens forslag om å øke eiendomsskatten for verker og bruk – en økning som vil gitt kommunen 10 millioner kroner, penger som i hovedsak ville kommet fra Statkraft og store nasjonale selskap som er eiendomsbesittere i Alta.

FORNØYD MED RÅDMANNEN: SVs Tommy Berg forsotår ikke at Ap sier nei til rådmann Bjørn-Atle Hansen forslag om økt eiendomsskatt for verker og bruk. Foto: Jarle Mjøen

– Hva kunne ikke Alta kommune gjort for 30 millioner kroner? For meg er det umulig å forstå hvorfor Ap skjermer Statkraft og skattleggingen av Alta Kraftverk? Ap vil ikke røre eiendomsskatten, heller ikke den delen som går på verker og bruk hvor privateiendommer og den vanlige altaværing ikke ville bli berørt. I realiteten gir Ap en garanti fram til 2019, noe som gir et potensielt inntektstap på 30 millioner kroner for Alta kommune, sier leder i Alta SV Tommy Berg.

Gråter

Han innrømmer å være svært lite komfortabel med å ha satt underskriften på det felles budsjettdokumentet som forplikter SV til lojalt å få vedtatt det helhetlige budsjettforslaget, og dermed også punktet som sier nei til eiendomsskatt.

– Det står i dokumentet at vi skal retaksere eiendomsmassen i 2018, og da med gjeldende virkning fra 2019. Da har det gått 10 år siden forrige retaksering, og retaksering vil være en helt naturlig oppfølging. Det er et grep som også blå eller fiolette lokale regimer vil foreta, og er mer et administrativt grep enn politisk, påpeker Berg.

– Men Ole Steinar Østlyngen sier at de vil også Ap øke skattesatsen for verker og bruk fra 5,5 til maksimalsatsen 7,0 promille?

– Ja, men da vil vi i perioden fram tid da ha tapt en potensiell inntekt på 30 millioner kroner. Samtidig er det en risiko for at det ikke er rødt styre i Alta kommune, men blått. Vi vet alle at de blå er sterkt opptatt av å skjerme de store skatteyterne mot å bidra, og da kan denne muligheten glippe.

– Hvordan kan SV være med på et felles budsjettopplegg som opprettholder «skatterabatten» som ble gitt kraftverket i 2009?

– Jeg har signert avtalen, men kun fordi SV er i mindretall. I dette spørsmålet har ikke Ap vært til å rikke. Hvorfor vet jeg ikke. For SV er det utrolig kjedelig at vi ikke vant fram.

Tar en «Erna og Siv»

I Ap har «finansminister» Ole Steinar Østlyngen ingen annen forklaring på eiendomsskatten enn at Ap har lovet velgerne å ikke røre den før det var gått 10 år, og et de føler seg forpliktet av valgløftet selv om endringen i eiendomsskatten i den form den er foreslått ikke vil ramme folk flest.

– Du er klar over at samarbeidspartner SV og Tommy Berg er uenig med Ap her?

– Ja, det er vi fullt klar over. Men jeg kan garantere at det ikke blir noen endring. Budsjettdokumentet er skrevet under av fem parter som vil sørge for at budsjettet blir vedtatt slik det foreligger.

– Du har invitert bredt til drøftelser rundt enkeltpunkter, gjelder ikke det SV og samarbeidspartnerne?

– Ja, selvsagt, men vi har allerede drøftet spørsmålet rundt eiendomsskatt nøye og trukket en konklusjon. Det blir sånn det står i dokumentet.

– Ap tar altså en «Erna og Siv» og stiller ultimatum overfor samarbeidspartnerne?

– Jeg kan garantere at det ikke blir gjort endringer når det gjelder eiendomsskatt. Den ligger fast til 2019 som vi har lovet, slår Østlyngen fast.