Etter en kort debatt i hovedutvalget tirsdag, der Venstres representant ble beskyldt for å trenere behandlingen av saken om ny storskole, tok posisjonen med Ap, SV og MDG gruppemøte.

Der samlet de seg om en felles uttalelse, med kraftig slagside mot Venstre og partiets motvilje mot nedleggelse av små eller gamle skoler. Bente Haug (Ap) fikk oppdraget med å legge inn sluttreplikken.

– På overtid

– Dette er en sak som er på overtid, ikke bare i forhold til økonomien, men i høyeste grad også for elevene som går i Alta-skolen i dag og skal gå der i framtiden. Jeg har i mange år hatt unger på Komsa, og har erfaring fra at elevene går på en gammel, nedslitt skole med stort inneklimaproblem. Den eldste er 24, mens den yngste er begynt i første klasse. Hun møter en skole der gymsalen og garderobene er stengt og ikke vil bli åpnet igjen – og da blir jeg lett frustrert over den romantiske forestillingen om lykken ved å gå på en gammel, liten og nedslitt skole, sa Haug.

Mimring

Hun mener elevene fortjener bedre enn mimring.

– Er det foreldre som skal gå der? Nei, det er ikke det, det er unger på fem år som skal inn i disse forfalne byggene. Og da er det på tide å være tydelig; dette handler ikke om hva foreldrene måtte ønske, at de kan mimre tilbake til sin egen barndom, proklamerte Haug, med klar adresse til partiet Venstre og dets ledelse.

– Ikke farlig

– Alta har jo også historisk hatt en av de største skolene i Norge, da ungdomsskolen ble åpnet, og de som har gått der har ikke lidd noen nød av den grunn, såvidt jeg har oversikt over. Så her handler det ikke om at en ny, stor skole er farlig, her handler det om at vi skal gi ungene i sentrums-Alta det skoletilbudet de har krav på og fortjener. Løsningen i forhold til å kunne ha økonomisk handslingsrom til å fylle skolen med kvalitet og godt inneklima for ungene, er ikke å bygge en skole som er for liten. Vi har ikke handlingsrom til å filosofere over hva vi som foreldre eller politikere ønsker – nå er tida inne inne for å gi ungene det de har fortjent, fastslo Haug.