Det var lenge uklart om Mediehuset Altaposten har råd til å følge etter når rikskanalene går fullstendig over på DAB+ fra 1. desember i 2017. Rikskanalene har ikke ledig plass å leie ut i sine nett, og ny sender har hatt et estimat på over èn million kroner i innkjøp og montering.

– Nå har vi fått 400.000 kroner i tilskudd fra Medietilsynet til innkjøp av DAB-sender, som i tillegg har hatt et kraftig prisfall. Det betyr at vi ganske snart kjøper inn vår første DAB-sender, som i løpet av første halvår 2017 monteres på Komsa. Vi håper den vil dekke den store majoriteten av Altas befolkning, sier direktør Tor Sara i Mediehuset Altaposten.

Driftsutgiftene øker formidabelt, blant annet på grunn av dyrere linjeleie og inngåelse av serviceavtale, men det lokale mediehuset er innstilt på å ta den økte kostnaden.

Beholder FM

Mediehuset Altaposten har i dag tre FM-sendere; èn på Komsa, èn på Isnestoften og èn på Stjernøya. På den måten dekkes nesten samtlige husstander i kommunen med lokalradioen på 106,9. Altaposten fikk nylig forlenget konsesjon for FM-nettet i fem år, i tråd med at lokalradioene fikk anledning til å bruke nettet videre.

– Vi ønsker å se an situasjonen og se hvor raskt våre lyttere tar overgangen, påpeker Sara.

Pop radio

Digitaliseringen tvinger seg imidlertid fram etter Stortingets vedtak om å gå for DAB.

– Dette må gjøres hvis vi skal opprettholde vår gode posisjon, sier Sara, og viser til de siste offisielle lyttertallene, som forteller at Radio Alta var helt i landstoppen i tredje kvartal.

– Daglig lytter 11 prosent av Altas innbyggere på oss. Det plasserer oss som nr. åtte i landet blant 150 lokalradiostasjoner, noe vi er strålende fornøyd med, sier Sara.

Mediehuset kunne valgt å overse DAB og bare fortsette å sende radio på FM, siden utstyret er eid og drevet av mediehuset selv. Men da risikerer man at lyttermassen minker kraftig.

Nettradio funker bra

– Når alle de andre radiokanalene kun er på DAB, så vil mange kvitte seg med FM-radioen, eller så vil lytterne bare være tunet inn på DAB. Hvis vi er alene igjen på FM så blir vi fort glemt. Nå er heldigvis ikke det en problemstilling lenger, siden vi har fått finansiering på innkjøp av èn sender, sier Sara, som håper på en like stor bevilgning når ny søknad sendes i 2017.

– Får vi et nytt tilskudd så vil vi kjøpe en sender som vi plasserer på Isnestoften. Når det er gjort, så er vi ferdig, det blir neppe flere enn to sendere, sier Sara.

Han påpeker at DAB+ er vel og greit, men at nettradio faktisk funker godt allerede.

– Jeg kjørte til Troms her om dagen, og streamet Radio Altas nettradio via mobilen til lydanlegget i bilen. Det var bare fire korte brudd på hele strekningen, så nettradio funker som ei kule i bil også, konkluderer Sara.