I etterkant av at utestedet Maskineriet i Tromsø utviste en mann ikledt MC-vest (omtalt av iTromsø) blusset debatten opp rundt praksisen ved flere utesteder, der blant andre personer ikledd vester med MC-klubbmerker må ta vestene av før de slipper inn. Denne praksisen håndheves blant annet ved Alta-utestedene Barila, City Scene og Catch-22.

I kjølvannet av vest-diskusjonen i Tromsø ble både Barila og City Scene utsatt for det som minner om en Facebook-aksjon. På Facebook kan du nemlig anmelde visse sider, og gi disse fra en til fem stjerner alt etter hvor fornøyd eller misfornøyd du er. Flere personer har i løpet av siste døgn vært innom for å gi en eller to stjerner til de to utestedene. Catch-22 har stengt for slike anmeldelser på sin side.

Pubeier Stig Furu ved Barila sier han er sikker på at det er Support 81-medlemmer (medlemmer tilhørende støtteklubber til Hells Angels, red anm) i Alta som står bak og har initiert Facebook-aksjonen. Han mener at noen av de første enstjernes anmeldelsene kom fra dem.

– Jeg mener det er de som står bak dette, sier han.

Uønsket

På Barila Pub har de nemlig hengt opp informasjon om at de ikke ønsker gjester ikledd «HA eller HA support uniformer». Furu minner om at forbudet ikke gjelder andre vanlige motorsyklister.

– Jeg vet ikke hvem som har startet dette på facebook – tror det kommer fra Tromsø, sier han.

KLAR MELDING: Denne beskjeden henger ved inngangsdøra hos Barila. Foto: Lill Vivian Hansen

Stor spredning

Melsvik har selv vært inne å gitt Barila Pub sin anmeldelse. Etter dette gar flere gitt dårlige karakterer med begrunnelse om diskriminering.

– Slike anmeldelser sprer seg fort og alle har lov til å ha sine egne meninger, kommenterer Melsvik, som i alle fall er glad for litt støtte for sitt syn.

– Nå kan MC-folk på besøk i Alta gå inn på nett å se hvor de er velkomne og hvilke plasser de må holde seg unna når de kommer til Alta, forklarer han.

Han vil ikke gå så langt som å kalle dette en aksjon.

Lite stjerner

Om det er en organisert aksjon eller ikke – svertekampanjen har i alle fall ikke gått aksjonistenes vei.

– Det er jo veldig hyggelig at folk liker Barila og gir gode anmeldelser, bemerker Furu, som egentlig ikke ønsker noen publisitet rundt dette.

Motorsykkelklubben Bunkers MC har gjennom sin interesseorganisasjon Payback tidligere anmeldt utestedet Studenthuset City scene i Alta fordi de ikke slipper inn i lokalene så lenge de bærer vest, uansett klubb.

Studenthuset City Scene har tilsynelatende også vært forsøkt svertet på Facebook. De fikk først 9 enere eller toere før det rant inn med i skrivende stund til sammen 101 firere eller femmere, så heller ikke her har aksjonen samlet sett slått negativt ut.

I mail fra daglig leder Jonas Bertelsen Aspeland på Studenthuset City Scene får vi opplyst at politiet har henlagt denne saken.