Det var fredag formiddag i 11-tida at Nils Henrik Nilsen var og handlet mat på Coop Extra på Midtbakken da han ble vitne til det han kaller en «trasig» hendelse.

– Da jeg var på vei ut av butikken hørte og så jeg at en av betjeningen i butikken jagde ut den mannen som bruker å stå å selge gatemagasinet «Folk er folk». Mannen stod egentlig på utsiden og solgte bladet, men gikk inn for å varme seg før han ble kastet ut, sier Nilsen til Altaposten.

Bitende kaldt

Han forteller at det var bitende kaldt, nesten ti minus, da hendelsen skjedde.

– Først gikk jeg bare ut i bilen igjen, men så ble jeg så opptrekt over det jeg hadde vært vitne til at jeg bestemte meg for å gå inn og si hva jeg mente om oppførselen til betjeningen, sier Nilsen.

– Da fikk jeg til svar at «det var ordre fra sjefen», forteller Nilsen som sier at han blir trist når han tenker på opplevelsen.

– De behandlet han som en hund. Jeg synes dette er å sparke folk som allerede ligger nede, ja jeg synes det er hjerteløst. Jeg har selv erfaring med tidligere rusmisbrukere og jeg vet hvor vanskelig veien tilbake er. Når de da prøver, betyr kommentarer og hva de møter ute i samfunnet så utrolig mye. Et ord kan være nok til at de ramler ned igjen, sier Nilsen.

Lever av å selge

Kjell Gaski er sjef ved Coop midtbakken. Han sier til Altaposten at det er rett at mannen som selger «Folk er folk» ikke er velkommen til å stå inne i gangen.

– Han får stå på utsiden, sier Gaski, som forklarer at han har fått reaksjoner fra kunder når mannen har stått i gangen.

– De har sagt at de føler seg presset til å kjøpe og at de vil slutte å handle hos oss hvis han står der. Du må forstå oss, vi lever av å selge, sier Gaski.

– Er det mange kunder som har reagert?

– Et par stykker, svarer butikksjefen, som nekter for at mannen ikke får lov å varme seg i gangen.

– Det får han lov til, sier Gaski.

– Men hvorfor ble han jaget ut da?

– Det var fordi han stod der med bladet sitt, svarer Gaski.

Aldri påtrengende

Nilsen sier at han aldri har følt at mannen har vært påtrengde.

– Han bare står der, nærmest forsagt, med bladet sitt og presser seg absolutt ikke på, sier kunden som mener dette minner om diskriminering.

– Hva med norske selgere som selger lodd og koser seg med kaffe og twist inne i butikkene. Tro om de ville være like uvelkomne på Coop X Midtbakken, undrer han.

– Vi har det så trangt i gangen at vi lar ingen stå der, sier Coop-sjefen.

– Så dere ville utvist samme oppførsel til en norsk dame som stod der med loddboka si?

– Ja, det ville vi, fastslår butikksjefen.

VELKOMMEN HOS GUNNAR: De rumenske magasin-selgerne kommer inn i varmen til Europris og daglig leder Gunnar Ottesen. Foto: Magne Kveseth

...men her får han stå inne

Ved Europris i Bukta har ikke sjef Gunnar Ottesen noe problem med å la de som selger Folk til folk-bladet stå inne i butikken.

– Nei, dette er en gruppe mennesker som ikke selger bladet bare fordi de vil tjene noen kroner. Dette er folk som trenger pengene for å overleve rett og slett. Vi har kanskje hatt noen kunder som har syntes at det er litt ubehagelig, ja noen har sagt at de føler seg litt utrygge, men det skjønner jeg egentlig ikke, sier Ottesen.

– Virker de truende?

– Absolutt ikke. De to rumenerne som bruker stå her oppfører seg aldri påtrengende, tvert imot, sier Europris-sjefen, som tror at folks ubehag knytter seg til andre ting.

– Kanskje er det litt ubehagelig å bli påminnet om at ikke alle har det like godt som oss. Men det mener jeg vi må tåle, sier Ottesen.

Folk til folk er et blad hvor inntektene går til rumenske tiggere i Norge. Bladet ble opprettet i 2012 av en gruppe ildsjeler som hadde sett seg lei på hvordan rumenske tiggere ble behandlet og omtalt i Norge.