Før valget i 2015 gikk Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, ut i ifinnmark.no med støtte til helseminister Bent Høies avvisning av utredning av sykehusstrukturen før det bygges nytt milliardsykehus i Hammerfest. I dag vil ikke mannen som kan bli landets neste helseminister i en potensiell ny Ap-dominert regjering si noe om sykehusstrukturen i Vest-Finnmark og utredningen som anbefaler at nytt akuttsykehus bygges i Alta.

– Jeg har nå fått lest rapporten, men ønsker ikke å kommentere saken nærmere, er det eneste Micaelsen nå vil si.

Nye toner

Ap-toppen ble samme dag som utredningen  fra Oslo Economics (OE) ble lagt fram for kommunestyret i Alta, stilt tre konkrete spørsmål knyttet opp til rapporten. Micaelsen lovet å svare Altaposten dagen etter, men først etter en rundt en uke, den 1. november, kom svaret. Uten å oppgi grunn var beskjeden at spørsmålene ikke ville bli besvart, og at han ikke ønsket å kommentere saken nærmere.

– Helt klart positivt at han ikke avviser rapporten eller snakker den ned. Det tyder på at Ap sentralt er villig til å lytte til Finnmark, sier tidligere varaordfører og nåværende hovedutvalgsleder, Hilde Søra (Ap).

– Vi kan ikke tolke dette som et ja til å følge opp kommunestyrets vedtak og konklusjonene om akuttsykehus i Alta. Samtidig ser vi en ny holdning, nye toner, fra Torgeir Micaelsen. Det styrker oss i troen på at fornuften i denne saken vil seire, sier Ole Steinar Østlyngen i politisk ledelse.

– Dette er et signal om at alle Altas politikere og parti må jobbe knallhardt inn mot sine respektive stortingsgrupper. Med rapporten fra OE har vi vi fakta å slå i bordet med. Det er bare helseminister Bent Høie som ikke lar seg påvirke av fakta, sier ordfører Monica Nielsen (Ap).

Tapte stemmer

Altaposten vet at Micaelsen fikk noen verbale kraftsalver fra Alta Ap da han gikk ut i fjorårets valgkamp og avviste kravet om utredning av sykehusstrukturen. Ordførerkandidaten til Ap, som i dag er blitt ordfører, sa dette til Altaposten:

– Jeg ønsker ikke å spekulere i hvor ødeleggende det er for Alta Ap i valgkampen, eller hvor mange stemmer som kan gå tapt for Finnmark Ap. Det jeg kan si er at vi i etterkant av utspillet har vært i kontakt med Micaelsen og uttrykt vår skuffelse, og bedt om en forklaring for hvorfor en går ut mot det største kommunepartiet i Finnmark. Tilbakemeldingen er at Torgeir har fulgt opp vedtaket til årsmøtet i Finnmark Ap. Han ble veldig overrasket når vi kunne fortelle at det i årsmøtevedtaket er et eget punkt som krever konsekvensutredning før store helseinvesteringer.

Endrer ingenting

I dag vil ikke ordfører Monica Nielsen verken bekrefte eller avkrefte at det har vært dialog de siste dagene mellom Alta Ap og mannen de håper blir ny helseminister fra høsten 2017. I går svarte helseminster Bent Høie  Venstres Trine Skei Grande. Hun har utfordret han på de klare funn og konklusjoner i rapporten fra Oslo Economics. Både ut fra hensynet til pasientene i Vest-Finnmark, og ut fra et samfunnsøkonomisk utgangspunkt, mener OE at det nye sykehuset bør bygges i Alta.  Samfunnsøkonomisk vil det ifølge OE kunne spares 450 millioner kroner. Sparte reiseutgifter på grunn av sykehuset kommer  nærmere der hvor folk bor vil ifølge utrederne gi en årlig besparelse på rundt 29 millioner kroner årlig.

– Høie nekter å innse fakta, og det haster med å få stortinget til å instruere han i å ta time-out i planleggingen av nytt sykehus i Hammerfest for å få fakta på bordet. At han snakker ned rapporten er ikke noe nytt. Vi vet at Oslo Economics har stor tillit i Stortinget, kommenterer Monica Nielsen.

Gruppeleder for Venstre i kommunestyret, Trine Noodt, er oppgitt over helseministerens nedsnakking av rapporten til OE.

– Høie har stått for dårlige prosesser, hvor han ikke har pasientenes beste som utgangspunkt. Han vil ikke lytte til seriøse fagfolk som andre helseforetak har hatt full tillit til når de har gjort utredningsoppgaver, men som altså helseministeren avfeier uten selv å kunne vise til noe som helst av dokumenterbare fakta, påpeker Noodt.

– Gir full gass

Gruppeleder Ole Steinar Østlyngen sier at de siste dagers hendelse gjør jobben mot stortingsmiljøet ekstra viktig.

– Høie må snu til slutt. Dette handler om at vi ikke gir opp og står løpet ut, hevder Østlyngen, som bruker uttalelser Høie kom med i 2014, og som har ligget ute på regjeringens hjemmesider, for å vise at helseministeren bryter snakker mot seg selv.

Dette sa og skrev Høie i 2014:

«Men de mindre sykehusene har også en viktig jobb å gjøre når det står om liv og helse. Vi så det sist ved brannen i Lærdal. Da ble det lokale sykehuset en trygg base for befolkningen. Flere hundre personer ble vurdert av helsepersonellet der. Noen fikk behandling på stedet. Noen ble sendt til større sykehus.

Dagens plassering av sykehus ble i stor grad bestemt ut fra behovene i et samfunn som eksisterte for 100 år siden. Både samfunnet og behovene har endret seg.

Skal vi sette pasienten i sentrum kan vi ikke si nei til endring. Det betyr ikke at vi skal endre alt. Men vi greier ikke å gripe nye muligheter hvis vi tviholder på gamle løsninger.»