Utenriksminister Børge Brende og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er begge booket inn til konferansen som fyller hotellene i Alta med nærmere 500 gjester. Agenda Nord-Norge samler et imponerende beite med storkanoner i Nordlysbyen fra søndag til tirsdag.

– Det blir nærmest er luftbro med Widerøe inn til Alta. Vi må hyre charterfly for å få dette til. Vi gleder oss veldig til å vise fram Alta og Finnmark, sier daglig leder Roger Ingebrigtsen i Agenda Nord-Norge.

Møteplass

Mandag og tirsdag samles Agenda Nord-Norge på Scandic i Alta. Møteplassen, som er skapt av LO, NHO og Sparebank1 Nord-Norge, tar et steg videre og debatterer veier til økt verdiskaping i Nord-Norge, med en horisont fram mot 2030. I forkant har de søkt etter gründere fra hele Nord-Norge.

– Det var mange som trodde at Alta ble for liten for arrangementet, men vi må bare tørre og gjøre ting. Det viser seg at vi klarer det med alle gode krefter i sving. Mange har aldri vært i Finnmark tidligere og gleder seg stort til turen nordover, sier Ingebrigtsen, noen dager før startskuddet går.

Tar turen til Campus Alta

Utenriksminister Børge Brende skal ta for seg Nord-Norge og verden, i den forstand at det skal rettes et blikk ut mot verden. I tillegg skal Brende gjeste Campus Alta på universitetet for å få en oppdatring derfra, blant annet fra Eva Jørgensen og Pål Markusson.

– Det er veldig stas at vi får besøk av utenriksministeren og skal selvfølgelig benytte anledningen til en dialog om vår plass i Barentssamarbeidet og nordområdene, sier assisterende instituttleder Jørund Greibrokk.

USA-valget

Det er imidlertid agendamøtet som står i sentrum. Ganske så aktuelt og spesielt er det når USA-ambassadør Samuel Heins dukker opp i Alta, noen dager før presidentvalget i USA. Sammen med kommentator Henrik Heldahl skal de se nærmere på hva valget har å si for det som skjer i nord.

– Det blir også et internasjonalt fokus allerede på søndag, da vi samler samarbeidspartnere og diplomater fra en rekke land. Mange beslutningstakere vil være på plass i Alta, så det kommer til å bli en stor og imponerende ansamling med kunnskapsrike mennesker,  sier Ingebrigtsen.

Andre navn som er klare for Agenda Nord-Norge i Alta:

Marte Gerhardsen, Kristin Clemet, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, Silje Lundberg, Tor Mikkel Wara, Are Figved, Aili Keskitalo, Trond Mohn, Maria Utsi, Ragnhild Lund Ansnes.

SATSET PÅ ALTA: Roger Ingebrigtsen forteller at konferansen i Alta har 460 påmeldte. Foto: Jarle Mjøen