– Det er fortsatt mange flyktninger i landet, men vi hører ikke så mye om dem lengre, og da «glemmer» vi dem, konstaterer Marith Søderholm Øien.

Når Marith setter seg på flyet 6. november er det fjerde gang hun reiser til Hellas for å gjøre en innsats blant flyktningene. Det er ett år siden hun reiste ned første gang. Den gang for å hjelpe flyktningene som kom med båt til Lesvos. Nå skal hun reise på sin andre tur til Athen og jobbe i etablerte flyktningleirer.

– Disse leirene er drevet av staten og hæren i landet. Her bor noen av dem som jeg var med å hjelpe på Lesvos, de som kom med båter tidligere, forklarer hun.

Stengte grenser

Marith mener det er om lag 60.000 flyktninger i leirene i Hellas. Og herfra kommer de seg ikke videre. Ifølge avtalen mellom EU og Tyrkia skulle flyktningene sendes tilbake til Tyrkia, men det skjer ikke, ifølge Marith.

– Leirene er nesten som fengsel. De får lite og næringsfattig mat i tillegg til et veldig dårlig helsetilbud, fastslår hun.

– Noen velger hasardiøse løsninger i samarbeid med menneskesmuglere i sine forsøk på å få et bedre liv. Noen velger å reise tilbake, de vil heller dø hjemme enn i flyktningleiren. De fleste som bor i leirene, har vært der i 7-8 måneder, opplyser Marith.

Trenger det meste

Flyktningene har behov for det meste. Marith minner om at det blir vinter og lave temperaturer – også i Hellas. Hun har derfor samlet inn klær og sko via sin Facebook-side og regner med å ta med seg 7-8 fulle kofferter når hun drar.

– Jeg har vært nødt til å si stopp på innsamlingen, jeg har ikke mulighet til å få med meg mer på flyet, det koster ekstra for hver koffert. Da må jeg finne en eller annen transportløsning som er rimelig, forklarer hun.

Marith betaler også denne turen av egen lomme, slik hun har gjort de andre gangene hun har reist for å bidra i frivillig arbeid. Hun oppfordrer folk til å bidra økonomisk.

– Pengene jeg får inn går hovedsakelig til mat, klær, sko og legehjelp i leirene – og selvfølgelig til litt leker og aktiviteter til barna, klargjør hun.