Ordfører Johan Vasara i Kautokeino mistenker nå Statsbygg-spill for å redusere nyskolen.

– Statsbygg prosjekterer seg vekk fra arbeidsordren til et enstemmig storting, hevder Vasara.

Ordføreren er nå urolig for at det foregår et spill for å nedskalere bygget mest mulig, hvor Statsbygg tar i bruk vikarierende argumenter.

– Kanskje burde også vi kjørt forhandlingstaktikk? Rett og slett løyet og sagt at Báktehárji er helt full, slik at det er uaktuelt å leie ut timer i vår kommunale idrettshall? Vasara sier at administrasjonen bare gjorde som de er pålagt.

FRYKTER UFIN TAKTIKK: – Statsbygg må forholde seg til ordren fra Stortinget; fullverdig og enhetlig videregående skole i Kautokeino, sier ordfører Johan Vasara. Foto: Magne Kveseth

Betenkelig

– Kommunen kan ikke gjemme unna tall administrativt. Vi svarte på en klar forespørsel. Men derfra til å tolke vår informasjon som en avtale, er svært betenkelig. Det krever også politisk avklaring hos oss først, i formannskap og kommunestyre, sier han.

Vasara sier han fikk vite om den påståtte avtalen da skolen informerte ham i forrige uke. Han ba straks Kunnskapsdepartementet avklare, som altså avviste noen avtale.

Ta ansvar

– Vi har bedt om et møte med departementet i denne saken. Dette er så pass urovekkende at vi må ha en avklaring, sier Vasara, som nå frykter at skolen blir en brakkelandsby og ikke et helhetlig bygg.

– Stortinget har gitt ordre om fullverdig skole, og som Statsbyggs arbeidsgiver må departementet nå ta ansvar og rydde opp. Kommunen har ingen avtale med Statsbygg, og jeg mener det er uaktuelt å få kapasiteten på Báktehárji sprengt for all overskuelig fremtid, noe en slik leieavtale med Kunnskapsdepartementet vil ha som konsekvens, sier Vasara.

Slik den påståtte avtalen nå ser ut, sier han, så kan de i verste fall bli presset til å måtte bygge ny kommunal idrettshall, for midler de mangler, og all den tid den gamle er for liten til å innfri det utleiebehovet Statsbygg ser for seg.

Må ha gymsal

– Så du avvsier at tanken med svaret var å få idrettshallen renovert?

– Ja. Vår tanke var kun å informere Statsbygg om at dersom de går til det steg å leie hos oss, så forutsetter det en kraftig oppgradering av idrettshallen, og trolig også utvidelser.

– Svaret fra Kautokeino var kun til info, det var ingen avtale. Samisk videregående skole og reindriftsskole må absolutt ha egen gymsal. Noe annet er ulogisk, sier ordfører, som også ber Departementet påse at Statsbyggs øvrige nedskaleringer ikke kommer i strid med Stortingets faktiske vedtak om et fullverdig skolebygg. Forslag går blant annet på å slå sammen mek- og bygghall og kantine som kombinert klasserom.

– Denne nedskaleringen har også Utdanningsdirektoratet som skoleeier advart mot, nå må Departementet og Statsbygg lytte, sier Johan Vasara.

– Følger oppdraget

Statsbygg jobber kun etter oppdrag fra Kunnskapsdepartementet, fastslår kommunikasjonsdirektøren.

– Vi har ikke frie tøyler. Vi gjør det vi kan innenfor oppdraget for å få realisert ny skole, sier Hege Njaa Aschim. Kommunikasjonsdirektøren sier at Statsbygg forholder seg strengt til oppdraget fra Kunnskapsdepartementet.

– Noen annen agenda har vi selvsagt ikke, sier hun.

Aschim sier at det ligger i oppdraget at skolen skal planlegges uten gymsal, og at det er departementet som har hatt dialogen med Kautokeino kommune i denne saken.

For stort

–  Det har vært en lang prosess med et tidligere forprosjekt. Det prosjektet ble for stort og fikk ikke tilslutning eller bevilgning i Stortinget. Rammene for nåværende prosjekt er strammere, arealene er redusert, men samtidig har prosjektet nå rammer som gjør at det kan bli realisert, sa Aschim til Altaposten fredag.

Hun mente at den utpekte tomten er stor, og at den nye skolebygningen vil bli plassert slik at den tar vare på utvidelsesmuligheter i framtiden. Da kan både gymsal, teatersal eller andre arealbehov bli et tema.