Han er bare 19 år, fra Hammerfest og mener sykehuset i Vest-Finnmark bør ligge i Alta.

Vetle Langedahl (H) er steintøff. Tør å si hva han mener og står for det.

Nå tar han også et oppgjør med de etablerte politikerne i nabobyene Alta og Hammerfest.

– Jeg synes tonen mellom politikerne i byen er altfor sur. Slik kan vi ikke ha det i fremtiden. Jeg synes det er verdt å merke seg at situasjonen er en helt annen blant oss som er yngre. Jeg er fra Hammerfest, men har ingen problemer med å trekke frem mitt søskenbarn, Tarjei Jensen Bech fra Arbeiderpartiet som en super politiker. Det samme kan jeg si om Miriam Akkouche (MDG) og Marianne Haukland (H) i Alta. Alle vi har en veldig fin og mild tone oss i mellom, selv om vi trekker frem gode argumenter som støtter vårt syn i alvorlige og viktige saker, påpeker han.

– Lei skikastingen

I sin tid skar samarbeidet også seg totalt i Vest-Finnmark regionråd. Politikerne klarte ikke å samarbeide, klarte ikke å snakke med hverandre og klarte en periode ikke å møte hverandre under rådets møter. Sakene de diskuterte var som åpne sår og samarbeidsklimaet iskaldt.

Langedahl får støtte fra Akkouche i Alta når det gjelder vurderingen av tonen mellom eldre politiske representanter fra Alta og Hammerfest.

– Vi som politikere må gå litt foran med et godt eksempel når viktige saker skal debatteres. Er tonen dårlig, koker det fort blant folk flest på sosiale medier. Vi skal ikke gå lenger enn til vårt eget kommunestyre her i Alta, hvor tonen mellom både representantene og partiene tidvis har vært stygg, påpeker 21-åringen.

– Det blir ofte en dum debatt om alt mulig på en gang. Sykehus, flyplass og handlemuligheter er noe av det. Det utvikler seg ofte i sosiale medier der man nesten går løs på hverandre fordi man diskuterer infrastruktur og de fleste står veldig hardt på sitt utfra hvilken av de to byene man kommer fra. Når det kommer til eldre politiske representanter er vi lei skitkastingen som har pågått over lang tid nå, bemerker 19-årige Langedahl.

Må gripe mulighetene

Da Langedahl gikk ut i Altaposten denne uka og støttet flytting av sykehuset fra Hammerfest til Alta, ble det dårlig tatt i mot i Hammerfest.

– Mitt poeng er at vi må tørre å ta debatten. Vi må tenke det beste for Finnmark. Jeg sier ikke at vi ikke kan gi det beste helsetilbudet i Hammerfest. Men jeg sier heller ikke at vi ikke kan gi det beste tilbudet i Alta. Men vi må diskutere oss gjennom saken, slik at sluttresultatet blir det beste for Finnmark. Vi må gripe mulighetene og samarbeide til det beste for alle oss. Det er budskapet mitt, understreker Langedahl.

– Jeg har mange venner både fra byen her og fra Alta på vennelista mi på Facebook. Debatten gikk høyt etter saken i Altaposten. Klart hammerfestingene ble sint på meg. Og folk fra Alta frydet seg over at en politiker fra Hammerfest ville flytte sykehuset til Alta. Det fikk jeg høre. Men den debatten må vi tåle å ta, mener han.

– Miriam; både Alta og Hammerfest har vennskapsbyer i Sverige og Finland. Det virker derfor litt rart at det skal være så vanskelig å være venner med folk i den nærmeste byen her hjemme i Norge...

– Et godt poeng! Og det viser nok også litt av dobbeltmoralen her. Alle vil være tjent med å utvikle naboskapet mellom Hammerfest og Alta til noe langt bedre enn i dag. Det må vi jobbe for og vi som er unge politikere er nok litt på vei med det, påpeker Akkouche i et intervju med Radio Alta fredag.

FÅR ROS: Miriam Akkouche (MDG) får ros for å være saklig og ha en fin debatt-tone. Foto: Arne Hauge