Rådmann i Alta kommune, Bjørn Atle Hansen, forteller at det er "full rulle" med foreldremøter i de barnehagene hvor den overgrepssiktede mannen skal ha jobbet.

– Etter den store overgrepssaken i Tromsø, startet vi med å se på hvordan våre barnehager er utformet, eksempelvis om det er vinduer inn til toalettene. Denne saken i Alta vil også kunne velte om på hvordan barnehagene skal drives, eksempelvis om man skal være alene med barna i små grupper. Selv om dette vurderes som pedagogisk riktig, kan det være at dette ikke blir på samme måte i fremtiden, sier rådmannen.

Hansen vil ikke si noe om hvor mange barnehager den nå varetketsfengslede mannen har jobbet i, men at i løpet av de 14 årene han har jobbet i barnehager i Alta, dreier det seg om flere. I går kveld var det foreldremøter i to ulike barnehager, i tillegg til at det har vært møter tidligere i uka.

– Neste uke fortsetter vi med foreldremøter i andre barnehager hvor mannen har jobbet. Og skulle det være behov for møter i andre barnehager, hvor mannen ikke har jobbet, vil vi stille opp for det også, sier rådmannen.

– Krise- og incestsenteret i Alta har tidligere og også i går uttalt at de savner en overordnet plan og et systematisk arbeid fra kommunens side når det gjelder å forebygge overgrep. Hva gjøres i kommunen for å sikre at ansatte har kompetanse på å avdekke og forebygge overgrep?

– Alle barnehager har dette som tema og det er flinke styrere og ansatte i barnehagene, men om de er flinke nok eller om de trenger mer kursing og opplæring er noe av det vi vil vurdere, sier rådmannen, som medgir at det ikke finnes en overordnet plan i kommunen for hvordan ansatte i skole og barnehage skal jobbe med overgrep.

– Jeg kan ikke garantere at det aldri vil skje overgrep, men jeg skal gjøre alt i min makt for at det ikke skal skje, sier Hansen.

– Hvordan er det med politiattester for de ansatte?

– Det kommer ikke en vikar inn i barnehagen uten at poliitattesten er i orden. Men den i seg selv sier ikke noe om hva en person potensielt kan finne på å gjøre. Så det er bare en del av kvalitetsvurderingen, påpeker rådmannen.