– Ingen kjenner seg igjen påstanden om at vi ikke viser solidaritet med resten av Finnmark. Selvsagt er vi opptatt av å utvikle tilbud i vår egen kommune, men har i en rekke saker valgt å gå for solidariske standpunkt med resten av Finnmark og faktisk nedtonet hva som ville være best for Alta, sier SV-politiker og varaordfører Anita Håkegård Pedersen.

Unner ingen noe

Det er utsagnene om at Alta-politikerne kun tenker på seg selv som får varaordføreren til å reagere. Borch uttalte følgende:

«Når jeg har sagt dette kan jeg også legge til en følelse av at politikerne og Alta-miljøet mangler solidaritet med resten av Finnmark. Måten som kravet om sykehus kjøres fram på, og nå med å gå aktivt ut mot flyplassplanene til Hammerfest, er blitt usmakelig. Det synes ikke som Alta-politikerne unner andre noe som helst.»

– Aina, dette er så urettferdig. Du sårer både oss politikere og innbyggere, er hilsenen tilbake fra Håkegård Pedersen.

Sterke reaksjoner

Altaposten har i løpet av det siste døgnet fått tilbakemeldinger fra flere av Borchs partifeller. De reagerer med vantro og sterk skuffelse, men ønsker ikke å uttale seg til Altaposten. Årsaken er en allerede sterk uro internt i Finnmark Ap, og at Aina Borch blir en nøkkelperson i den kommende valgkampen. Borch er etter det Altaposten forstår utpekt til valgkampleder.

SV-eren i varaordførerposisjonen har ingen partibindinger til Borch og tar gjerne til motmæle.

–  Det er meget uheldig at ordføreren i Porsanger tar til ordet med slik nedsnakking av Alta. Tror vi er avhengige av alle her i vårt grisgrendte fylke, men i stedet velger Borch å fyre opp under myter, sier Pedersen.

Hun nevner følgende i et forsøk på på viste at Aina Borch tar feil i påstanden om Alta kun er opptatt av seg selv:

  • Alta  har gått i front for finnmarkssaker, blant annet har vi vært tydelige og pågående senest i luftambulansesaken som berørte hele Finnmark. Et samlet Finnmark klarte å snu Helse Nord, meget bra!  I helsespørsmål er vi opptatt av at hensynet til pasienten alltid skal veie tyngst, for øvrig i tråd med regjeringens nasjonale sykehusplan.

  • Vi støttet også Finnmark og Kirkenes i plassering av 110-sentralen selv om vi i første runde gikk for Tromsø.

  • I forhold til Johan Castberg har vi vært i samtaler med konsernsjefen i Statoil og Alta kommune har utstedt en positiv uttalelse om ilandføring av olje på Veidneset i Nordkapp kommune.

  •  I sak om plassering av Fylkesmannsembete støttet Alta kommune opp om Vadsø.

  • Nåværende og forrige politisk ledelse, samt turistnæringa, har støttet opp om snuhavna i Porsanger.

  • Når det gjelder kommunesammenslåing gjorde vi vår utredningsplikt og hadde drøftinger med Loppa og Kvænangen kommune og inngikk en intensjonsavtale. Denne intensjonen har selvfølgelig også til hensikt å tilføre mer midler til de to minste kommunene, noe annet ville vært dødfødt. Nå er det opp til Stortinget hva som skjer videre.

  • Bygging av elevhybler for ungdom fra hele Finnmark som går på videregående skole i Alta. Det er fylkets ansvar, men er overlatt til kommunen.

  • Senest i gårsdagens Altaposten var leder av Alta Ap ute med støtte til Banak flyplass og at Finnmark må stå sammen om lufthavnstrukturen i Finnmark.  Her må vi tilføye at vi ønsker og behøver støtte for fylkestingets vedtak om flynav for Finnmark i Alta og Kirkenes .

Heller Tromsø enn Alta?

Varaordføreren i Alta er klar og tydelig på at alle i Finnmark må stå sammen om å styrke Alta og Kirkenes som nav i flurutemønsteret.

– Et spørsmål til Aina Borch og Porsanger er om man virkelig ønsker en dreining av flytrafikken der Tromsø styrker sin posisjon som nav for Finnmark? Alta kommune er ikke i mot en tidsriktig kortbaneflyplass i Hammerfest, men er bekymret for konsekvensen av «for mange» storflyplasser på et forholdsvis lite område med få mennesker. Det kan resultere i at Finnmark blir sittende igjen med flynav bare på papiret og med et reelt flynav i Tromsø. Det om  innmating av Widerøe fortsetter mot Tromsø,  noe som vil gi færre avganger med direktefly til og fra Finnmark. De få direkterutene vi har er under press og både Norwegian og SAS har meddelt at de kutter direkteavganger i nærmeste fremtid, forklarer Håkegård Pedersen.

Hun viser til at finnmarkskommunene må stå samlet om å beholde grunnlaget for direkteruter fra Finnmark, og at det er dette Alta har forsøkt å få forståelse for.

– Det er ikke alle som er klar over det ansvaret Alta tar overfor flere enn seg selv i fylket. Å være storebror er ikke alltid like enkelt. Vanskelig å gå i takt, men viktig at man går i samme retning.