I Porsanger sliter ordfører Aina Borch (Ap) med Avinor, som er i ferd med å kutte ned på rullebanen ved Banak/Lakselv lufthavn og gjøre betydelige innskrenkninger i driften. Lokalt frykter politikerne at flyplassen, som et resultat av rullebanekutt, kan få så store operative begrensninger at det setter både fraktprosjekt og reiselivssatsingen Snuhavn i fare.

– Vi er optimistisk med hensyn til at Snuhavn-prosjektet vil generere økt trafikk og aktivitet. Det vil på sikt styrke Banak, og om det blir en ny flyplass i Hammerfest med 1.770 meter asfaltert rullebane, eller 2.220 meter, så vil ikke Banak trues av en slik etablering.

– Tror du det er økonomisk grunnlag i Avinor for å kunne prioritere driften av storflyplasser innenfor 15 mils avstand?

– Det er et godt spørsmål, men vi frykter ikke at Hammerfest blir en konkurrent. Tvert om har vi opplevd så my støtte både politisk, men også fra næringslivet i Hammerfest i forhold til å opprettholde Banak som en av lufthavnene i Norge med lengst rullebane.  Det er nok mer Alta-politikere som føler at en ny lufthavn i Hammerfest er en trussel, sier Borch og legger til:

– Når jeg har sagt dette kan jeg også legge til en følelse av at politikerne og Alta-miljøet mangler solidaritet med resten av Finnmark. Måten som kravet om sykehus kjøres fram på, og nå med å gå aktivt ut mot flyplassplanene til Hammerfest, er blitt usmakelig. Det synes ikke som Alta-politikerne unner andre noe som helst.

– Er du av den formening at Finnmark Ap og Finnmark fylkesting har satt betingelse for støtte til rullebanen på Nye Hammerfest Lufthavn ikke blir lengre enn 1199 meter?

– Dette er nok før min tid på dette nivået i politikken. Er forutsetningen for støtten endret, er det naturlig at både FAp og fylkestinget behandler saken på nytt, slår Porsanger-ordfører Aina Borch fast.