– Helseminister Bent Høie har allerede fått beskjed fra en kommunestyrerepresentant om å gå og legge seg under dyna og komme tilbake  med åpne øyne slik at sykehusstrukturen må utredes samfunnsøkonomisk. Høie vil imidlertid ikke snu uansett hva vi sier.  En minister må rette seg etter Stortingets ønske. Her ligger vår eneste sjanse, påpekte Høies partikamerat og gruppeleder for Høyre i kommunestyret, Marianne Haukland.

Styrket i troen

Hauklands oppsummering kom etter at kommunestyret hadde fått en nøktern, men svært tydelig gjennomgang av utredningen Oslo Economics har gjort på oppdrag fra Alta kommune. Analysefirmaet, som betegnes som et av landets sterkeste samfunnsøkonomiske miljøer, har tidligere gjort en rekke utredninger for departement og også helseforetak. Blant annet var det Oslo Economics (OE) som stod bak den mest omtalte sykehusutredningen i Norge. I 2012 utredet OE alternative plasseringer av nytt sykehus som skal erstatte dagens sykehus i Molde og Kristiansund.

– Det var en meget solid og overbevisende gjennomgang av rapporten. Min konklusjon er at alle innvendinger og kritiske spørsmål  som har kommet opp i etterkant av at rapporten ble offentliggjort, ble besvart nøkternt og med gode faglige begrunnelser og dokumentasjon. Et nytt akuttsykehus må bygges i Alta. Dokumentasjonen på at det vil gi stor helsemessig gevinst, og faktisk større samfunnsøkonomisk gevinst enn det vi har trodd, er meget god. Jeg er imponert over framlegget til teamleder Finn Gjerull Rygh og utredningen fra Oslo Economics. Utredningen kan ikke overses, sa Venstres Raymond Londal til Altaposten i en av pausene.

Uenige om ordbruk

Helseminister Bent Høie er langt fra like imponert over rapporten som Londal og Venstre. Han har gitt uttrykk for at rapporten ikke endrer at det skal satses milliarder på nytt sykehus i Hammerfest, og at det er uaktuelt å speilvende dagens struktur slik at det blir nærsykehus i Hammerfest og akuttsykehus i Alta. Høie har også stemplet rapporten som Alta kommune har brukt en halv million kroner på som pengesløsing.

Kommunestyret avsluttet dagen i går med en uttalelse som viser til at konklusjonen i utredningen til Oslo Economics er at flytting av sykehuset til Alta har en positiv netto nåverdi på om lag 450 millioner kroner.  Det vises til en konklusjon om at det ikke bør bygges nytt sykehus i Hammerfest, og at Finnmarkssykehuset HF bør utrede lokalisering av et nytt sykehus i Vest-Finnmark der alle relevante samfunnsvirkninger vurderes.

– Tiden er inne til å være klar og tydelig. Dokumentasjonen viser at sykehuset må bygges i Alta, slo Venstres Trine Noodt fast.

Hun ønsket en enstemmig uttalelse, men ville ikke stemme for et budskap som hun oppfattet som ullent.

Vil presse Høie

Der Venstre ønsket å plassere ansvaret hos helseministeren, ønsket flertallet en ny strategi. Flertallet vil involvere Stortinget for å presse Høie og Helse Nord til en helhetlig utredning. I uttalelsen som ble vedtatt heter det:

«Alta kommunestyre ber om at anbefalingene i rapporten «Samfunnsvirkninger av endret sykehusstruktur»  følges opp av Helse Nord og Finnmarkssykehuset. Alta kommunestyre ber Stortinget pålegge Helseministeren å bidra til kvalitetssikring og oppfølging av rapportens konklusjoner.»