Politioverbetjent Steinar Aas Andersen ved Alta lensmannskontor sier til Altaposten at forsøk på «killer clown»-stunt vil bli slått hardt ned på av politiet, mens lekebutikken Ringo dropper videre salg av kostymene.

Politiet er ikke kjent med noen hendelser lokalt og håper at det holder seg slik. I Norge meldes det så langt om klovneangrep i blant annet Oslo, Bodø og andre steder rundt Oslo.

– Vi oppfordrer folk til å ikke hive seg på alt som introduseres fra andre steder. Det å iføre seg en drakt som gjør at du ikke er gjenkjennelig, gjør at folk blir ekstra redde i slike situasjoner. Når det attpåtil brukes gjenstander som ligner på våpen, så legger man opp til et løp som er potensielt direkte livsfarlig, sier Aas Andresen.

Klovne-manien, kjent som «killer clown», har spredt seg fra USA over til Norge. Trenden går ut på å kle seg ut som skumle klovner og skremme andre for humorens skyld. Bare på videonettstedet YouTube finnes det i dag over 360.000 videoer med de skumle klovnene.

Aas Andersen henviser til lignende scenarioer fra tidligere, hvor folk med softgun har forårsaket væpnede politiaksjoner.

– Det er stor forskjell på en 14-åring som ser ren og pen ut og skyter på lamper for moro skyld og en klovn som ser truende ut. Vi håper virkelig at folk bruker hodet før de begir seg ut på noe slikt, sier han.

Tar avstand

Leketøyskjeden Ringo på Amfi Alta har som følge av trenden valgt å trekke alle klovnekostymer fra butikken. Saken ble først meldt av iFinnmark.

– Vi har valgt å ta avstand fra trenden som nå har kommet til Norge og oppfordrer andre i samme bransje til å gjøre det samme. Med dette ønsker vi å gi et klart signal om at dette er noe vi ikke ønsker velkommen til byen, sier Irene Wirkola ved Ringo.

– Det har gått over stokk og stein, legger hun til.

UT AV BUTIKKEN: Letetøysbutikken Ringo på Amfi Alta har valgt å ta ut klovnekostymer ut fra sitt sortiment. Her ved butikklederne Tone Reinholdsten Ek (t.v) og Irene Wirkola og butikkmedarbeider Silje Walseth. Foto: Bjarne Krogstad

Wirkola sier at de la ut oppfordringen på sin Facebook-side, har kun fått positive tilbakemeldinger.

– Hvor lenge kommer dere til å holde kostymene på lager?

– Det er uvisst og vi vil se det an, sier Wirkola og legger til at de så langt ikke har mottatt noen forespørsler om kostymene fra kunder.

NRK melder at Ringo velger å trekke alle klovnekostymer i kjedens 114 butikker.