Med en totalvekt på 82 tonn kom en finsk trailer til Alta mandag, med den nye transformatoren til Alta Kraftlags nye trafostasjon i Skoddevarre.Trafoen alene veier 53 tonn og er levert fra en produsent i Vasa i Finland.

– Trafoen vil sikre strømforsyningen i Alta, særlig med tanke på hvor raskt Alta by vokser og at elektrisitet ofte er en hovedkilde til oppvarming i de fleste bygg vinterstid, sier nettingeniør Malin Solheim i Alta Kraftlag.

Sjekket ruta

Sjåføren på den 100 mil lange turen nordover til Alta var Bengt Ingman fra Helsingfors.

– Turen gikk veldig bra. Det var enkelte punkter på strekningen som måtte sjekkes grundig, blandt disse noen bruer der tillatt totalvekt ligger oppunder vår totalvekt, sier han.

Fra finskegrensen og ned til Alta fikk transporten følgebil både bak og foran for å ivareta sikkerheten. Her var altafirmaet J. Johansen Service AS engasjert.

Kan tunge løft

Det finske transportselskapet Silvasti fra Jyvaskyla er spesialister på å ta seg av tungt gods.

VANT MED TUNGE TAK: – Vi er spesialister på ekstra tungt gods, forteller en fornøyd sjåfør Bengt Nyman etter å ha nådd mål i Alta, 100 mil etter starten i Vasa sist fredag. Foto: Arne Hestvik

– Denne lasten var egentlig grei å ha med å gjøre siden den ikke var bredere enn selve traileren. Det var tyngden som var utfordringen, men med det 18 meter lange vogntoget og vekten fordelt på ni akslinger gikk det helt greit, sier Bengt Nyman.

I drift til våren

Den nye trafoen skal nå monteres i anlegget i Skoddevarre, og vil øke vekten til 90 tonn når alle deler er på plass.

– Dette er en 50 MVA transformator som transformerer fra 132 kV til 22 kV spenning når den settes i drift engang utpå våren neste år, forteller Malin Solheim i Alta Kraftlag.