Onsdag skal fylkestinget avgjøre om fylkeskommunen skal sikre at borteboende elever i den videregående skole ikke blir overlatt til det private markedet og en usikker og dyr hverdag.

– Fylkeskommunen har toet sine hender og overlatt borteboende elever til seg selv. Det vil være et gedigent løftebrudd av fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap), Altas Geir Ove Bakken (Ap) og Johnny Ingebrigtsen (SV) om de stemmer for innstillingen der fylkeskommunen fraskriver seg ansvar og ikke vil gjøre noe som helst, sier gruppeleder for Frp, Bengt Rune Strifeldt.

MÅ TA ANSVAR: Bengt Rune Strifeldt mener fylkeskommunen fraskriver seg ansvar for hybelsituasjonen. Nå åpner han for å bringe private eindomsutviklere inn i et samarbeid med fylkeskommunen forj å finne en løsning. Foto: Jarle Mjøen

Private på banen

Frp-politikeren viser til at de tre herrene i politisk ledelse i fylkeskommunen i to valg på rad har kommet med konkrete lovnader til borteboende elever om krafttak for å bedre hybelsituasjonen.

– At det er lite penger i fylkeskommunen kan ikke være noen overraskelse på verken Sjåstad, Bakken eller Ingebrigtsen. Administrasjonen hevder at vi ikke har råd til å påta oss nye utgifter. Jeg og Frp sier at vi må tenke alternativt og finne rimelige og forutsigbare løsninger for fylkeskommunen.

– Finnes de?

– Ja, jeg tror det. Bruk malen for hvordan myndighetene kjøper regionale flyruter. Det betyr en anbudskonkurranse hvor vi må definere antall hybler, hva elevene vil bidra i månedlig leiepris og tilbud om hva dette vil koste fylkeskommunen i netto toppfinansiering per år i en langsiktig avtale, gjerne på 10 eller 15 år. Da vil vi ha forutsigbare kostnader som vi kan ta stilling til. Med erfaring fra Alta hvor vi har svært dyktige eiendomsutviklere er jeg sikker på at det kan gi rimelige og gode botilbud for elevene.

Alta versting

Han peker ut skolebyene Alta og Kirkenes som verstinger for de som må flytte hjemmefra for å få skole. Strifeldt frikjenner lokalpolitikerne i Alta som han mener har stått på og tatt et forbilledlig vertskommuneansvar. Alta kommune har brukt penger på å utrede en ombygging til elevhybler av det gamle elektrobygget ved siden av Finnmarkshallen. Med 250 borteboende elever og kun 56 fylkeskommunale elevhybler mente kommunepolitikerne i Alta at noe må gjøres. De fikk derfor laget et forprosjekt for ombygging av den ubrukte skolefløyen til elevhybler og sosiale fellesrom. Skisseprosjektet viser at det kan etableres 70 elevhybler for en pris på nær 60 millioner kroner.

Det jobbes nå aktivt med  å endre finansieringsreglene slik at elevhybler får de de samme gunstige finansieringsordningene som bygging av studenthybler. Av totalkostnaden på prosjektet i Alta utgjør moms nesten 11 millioner kroner, noe som det vil bli gitt fritak for om elevhybler likestilles med studenthybler. Med husbankstøtte og gunstig lån i tillegg til momsrefusjon, vil hybelprosjektet ha en langt mer realistisk finansiering.

– Vi har fått gehør sentralt i Frp for å likestille regelverket for elevhybler med studenthybler. Dette vil høyst sannsynlig bli tatt inn i programmet vårt. Jeg er veldig glad for at det også jobbes med samme sak i Høyre, og følger Ap etter vil endringen kunne komme raskt, påpeker Strifeldt.

Kan realiseres

Han understreker at elevhybelsaken ikke er noen Alta-sak.

– En løsning vil vel først og fremst komme ungdom fra alle andre steder enn Alta til gode. Det er de som må dra hjemmefra, kanskje allerede som 16-åring, til Alta, Kirkenes eller annet skolested, som vi må ta ansvar for, påpeker gruppelederen i Frp.

Han tror bedrede finansieringsregler og momsfritak vil bety mye, og kunne gjøre prosjektet i Alta mer aktuelt. Også om det velges en løsning der private eiendomsutviklere blir partner.

Innrømmer lovnad

Fylkesråd Geir Ove Bakken sier at Ap og SV har lovet borteboende finnmarksungdom å løse hybelkrisen.

– Vi er ikke de eneste. Det er en lovnad jeg tror de fleste parti har kommet med. Dessverre er fylkeskommunen i en økonomisk situasjon der vi har begrensede muligheter til å gi alle borteboende et tilbud om elevhybel. Vi skal diskutere hybelsituasjonen i gruppa før den kommer opp til behandling i morgen. Så får vi si om vi finner noen løsninger, sier Bakken.

– Er forslaget fra Frp om å samarbeide med private om bygging og drift noe dere vil vurdere?

– Vi vil selvsagt vurdere alle forslag. Alle steiner må snus for å finne gode og realistiske løsninger.

–  Dersom elevhybler gis momskompensasjon, hva vil det bety?

– Helt klart mye. Det vil gjøre eksempelvis prosjektet i Alta langt enklere å finansiere, men om det er nok tør jeg ikke si noe om.