– En mørkevandring på helleristningene i Hjemmeluft er en magisk opplevelse. Opplev bergkunsten i et nytt lys, slik du aldri har sett den før, sier arkeolog Rune Normann ved Verdensarvsenter for bergkunst – Alta museum.

Han oppfordrer alle som har lyst til å se helleristningene i nytt lys om å bli med på den årlige «mørkevandringa», da det blir guidet tur med arkeologer onsdag 12. oktober.

– Vi tar med oss gode lamper ut på feltene for å lyssette helleristningene på best mulig måte. Ved å kunne styre lyset selv har vi en fin mulighet til å få sett helleristningene i all sin prakt, og fra sin desidert beste side, forteller Normann. I dagslyset er bergkunsten et imponerende skue med store felt og mange figurer. På mørkevandringen tar de sikte på å komme enda nærmere bergflaten og figurene.

– Vi prøver å skape en mer koselig, intim og kanskje mer spennende stemning rundt figurene. Kanskje var det slik figurene var ment å formidles i steinalderen, med en fakkel i hånden og en gruppe mennesker rundt historiefortelleren? spør han.

Mange helleristninger er heller ikke malt, og i mørket kan man se konturene av dem og muligens oppdage helt nye figurer.

– Alle anbefales å kle seg etter været og å ta med egen lommelykt. Ta også på godt fottøy. Det blir en sjelden mulighet for å gå litt utenfor gangveien innimellom for å få sett felt som vanligvis er utilgjengelige, sier arkeologen.