Kommunen er fortsatt Robek-kommune hvor det er Fylkesmannen som bestemmer økonomiske disposisjoner. Selv om en rekke av sparetiltakene har hjulpet godt og utsiktene til å bli kvitt gamle underskudd ser heller lyse ut, løfter rådmannen er advarende pekefinger til kommunestyret.

Rådmann Kent Valio advarer kommunestyret mot å kutte ut sparetiltakene i den kommunale driften resten av året, siden driften er beheftet med en rekke økonomiske usikkerhetsmomenter.

Økonomiske skjeletter

– Så dere er ikke ute av Robek, sånn uten videre, det er stadige økonomiske skjeletter i skapet?

– Nei, det er langt fra sikkert vi er ute av Robek i år. Utfordringene er at Husbanken vurderer å trekke tilbake et tilskudd på 4,776 millioner kroner. Det kommer en ekstrakostnad på flere millioner kroner innenfor helse- og sosialsektoren for særlig ressurskrevende brukere – og vi har en tilleggsregning på 740.000 kroner etter innlevering av leasingbiler. På toppen er det ikke utbytte fra kraftselskapet Ymber i år, så det verst tenkelig scenario, er at det blir to millioner kroner i minus ved årets slutt, sier Kent Valio til avisa. Han sier dette gjør at han på det kommende kommunestyremøtet vil advare politikerne mot å reversere sparetiltakene.

Må holdes nede

– Man trenger ikke være spåmann for å forutse at om man reverserer sparetiltakene også etter at man er ute av Robek-lista, vil være tilbake i samme situasjon som før vi startet med spareplanen, altså i minus igjen, sier rådmannen.

Som legger til at for å komme i økonomisk balanse i årene fremover, må kommunen holde seg på det driftsnivået de nå er nede på.

– Og da har jeg ikke en gang nevnt at KS, Kommunenes Sentralforbund, viser til en nedgang i rammetilskuddet. Så kommer pluss i lønns- og prisvekst som betyr at vi må spare fire millioner kroner allerede neste år og 24 millioner kroner hvertår fra 2020. Det aller siste vet vi ikke før Statsbudsjettet offentliggjøres, sier Kent Valio.