Fylkesmannen i Finnmark la fredag frem deres oppsummering av reformprosessen i Finnmark og presenterte sin tilrådning, hvor det ble kjent at der foreslås å gå fra 19 til 15 kommuner.

Videre ble det klart at det på lang sikt vil være ønskelig og fornuftig å skissere en kommunestruktur på fem regioner. Dette med bakgrunn i at en kommunestruktur med de vurderte 15 kommuner, er Fylkesmannens vurdering at fylket fortsatt vil ha flere mindre kommuner som kan oppleve utfordringer knyttet til kapasitet- og kompetanse, samt manglende avstand i forvaltningen.

«Det er fortsatt i betydelig grad utfordringer til stede og Fylkesmannen velger å skissere en kommunestruktur på lengre sikt, hvor en kan arbeide frem løsninger som kan skape større kommuner i antall innbyggere, som kan fremstå mer robust og utvikles mot naturlige bo- og arbeidsmarkedsregioner.», heter det i utredningen.

Slik kan det bli

  • Alta, Loppa, Kvænangen og Hasvik kommuner: 24.000 innbyggere i 2020. 26.550 innbyggere ved middelsfremskrevet mot 2040.

Fylkesmannens vurdering: «Representerer en innlemmelse av Hasvik kommune, utover det som allerede ligger i fylkesmannens vurdering av Alta, Loppa og Kvænangen. Regionmodellen vil videre kunne utvikles i prosess mellom kommunene, med noen justeringer for ytterligere kombinasjoner og justeringer.»

  • Varanger kommune: 26.200 innbyggere i 2020. 27.700 innbygger ved middels fremskrevet mot 2040. Bestående av Vardø, Vadsø, Nesseby, Tana, Berlevåg, Båtsfjord og 15 Sør-Varanger kommuner.

Fylkesmannens vurdering: «Avstandsbegrepet vil kunne stå sentralt i en fremtidig organisering. Nødvendige tiltak for styrking av samferdsel mellom naturlige bo.- og arbeidmarkedssentra vil virke avbøtende på reiseavstand og slike tiltak kan utøves både innenfor etablering av båtruter til eksempel mellom kirkenes - Vadsø, men og ved infrastrukturtiltak mot vei og nye veiforbindelser.»

  • Porsanger og Nordkinn kommune: 9.800 innbyggere i 2020. 9800 innbyggere ved middels fremskrevet mot 2040.

Fylkesmannens vurdering: «Denne sammensetning av Nordkinnhalvøyen og Porsanger vil ligge godt til rette geografisk sett og deler av infrastrukturen for god samferdsel er tilstede. Dette representerer dannelse av ny kommune, hvor Porsanger i dag inngår i samisk språkforvaltning og vil kunne medføre at hele den nye kommunen blir en del av samisk språkforvaltningsområde.»

  • Indre Finnmark kommune: Karasjok og Kautokeino kommune med til sammen 5.500 innbyggere i 2020. 5.000 innbyggere ved middels fremskrevet mot 2040

Fylkesmannens vurdering: «Dagens to kommuner er i dag sentrale språkforvaltningskommmuner. Avstanden mellom kommunesentra er 125 km som kan representere utfordringer. Samtidig har kommunen mye til felles både innen næring, men også innen identitet og kultur. Innenfor denne regioninndelingen kan det gjennomføres en del grensejusteringer, for eksempel at dagens Tana og Porsanger kommune kan avgi areal til en Indre Finnmark kommune.»

  • Hammerfest, Kvalsund, Måsøy og Nordkapp kommuner: 16.800 innbyggere i 2020. 18.700 ved middels fremskrevet mot 2040.

Fylkesmannens vurdering: «Representerer en innlemmelse av Måsøy og Nordkapp kommune i en allerede vedtatt sammenslåing mellom Kvalsund og Hammerfest kommune.»