Mandag vil det bli gjennomført en gjenbegravelse fra Kautokeino kirke, skriver sametingets Jan Roger Østby i en pressemelding.

– I 1993 ble det funnet en hodeskalle ved den gamle gravplassen på Jámetmielli i Kautokeino. Undersøkelser viser at det er en mann som var 50-60 år gammel på dødstidspunktet, og at dette skjedde en gang rundt 1650. Resten av skjelettet er ikke funnet, skriver Østby i eposten.

Sendes til sin siste hvile

Hodeskallen begraves etter en seremoni som starter mandag 3. oktober kl. 11.00 i Kautokeino kirke, for å avsluttes ute på kirkegården, opplyser Østby.

– Gravplassen på dagens kirkegård er valgt ut slik at det skal være utsyn til den opprinnelige gravplassen på Jámetmielli.

Sametingspresident Aili Keskitalo og ordfører Johan Vasara deltar på sermonien, som for øvrig er åpen for alle.

– Det blir en kortere seremoni enn en vanlig begravelse, skriver Østby.

Hodeskallen vil bli begravet i en komse.

Gammel kirke

Østby tar med et stykke historikk i pressemeldingen:

– Ifølge skriftlige kilder ble gravplassen på Jámetmielli og en forsamlingsstue etablert av Johannes Tornæus i 1640-årene. Han var prest i nedre Torneå 1640 -1681.

– Den gamle siidaen eller vinterboplassen på det nåværende kirkestedet lå sannsynligvis i området rundt Goahtedievvá. Det er nevnt i svenske skatteregnskapet at det ble avholdt marked her så tidlig som 1669. Kautokeino første kirke ble etablert på Girkodievvá under årene 1701 – 03, og da ble sannsynligvis gravplassen på Jámetmielli tatt ut av bruk og flyttet til området ved dagens kirke/kirkegård. Kirken ble brent av tyskerne 1944.

Programmet er som følger:

I kirken:

Salme nr 153

Innledningsord/kort bønn v/Soknepresten

Historisk orientering/kort tale v/ Presidenten

Korte ord fra skriften v/Soknepresten

Kort bønn v/Soknepresten

Tale om oppstandelsen v/Soknepresten

Fader vår

Avslutningssalme nr 739

På kirkegården:

Salme, 4 vers

Nedsettelse av kistegeres

Velsignelse

Kort salme; 1 vers av Čale Jesus

Alle deltakere tar et symbolsk spadetak for å være med på å legge igjen graven. Hele seremonien vil foregå på samisk (uten tolk).