– Vi har ikke behandlet saken ennå, og har ikke vedtatt dette, sier Kjell Ingebrigtsen i Norges Fiskarlag på telefon fra Vladivostok i Russland.

Her deltar han sammen med 500 fiskeridelegater fra en rekke fiskerinasjoner på en internasjonal fiskerikonferanse. Det er det 11. internasjonale landsmøtet.  På bildet er han sammen med den russiske fiskeriministeren Ilya Shestakov.

– Saken er den at vi har mottatt vedtak fra Fiskarlaget Nord om at de har gjort vedtak om å sette minstekrav til inntekt til 500.000 kroner for å få delta i kongekrabbefisket. Men saken må først behandles av oss, så får vi se om det kommer forslag til endring i forhold til det som gjelder idag, sier Ingebrigtsen.

Han reagerer på leserinnlegget til det politiske partiet Árja som sto på trykk i Altaposten onsdag 28. september. Árja går imot at omsetningskravet for å få lov til å være med på kongekrabbefisket skal økes til 500.000 kroner, noe de hevdet både Fiskarlaget Nord og Norges Fiskarlag støttet. I dag er reglene 100.000 kroner. Árja var også redd for å åpne opp krabbefisket for alle båter i Finnmark under 15 meter skulle delta, fordi det vil redusere totalkvoten og kan gå ut over fiskere som kongekrabben var til størst ulempe for.

Holdt innlegg

Norges Fiskarlag er denne uken representert med sin toppledelse på den internasjonale fiskerikonferansen i Vladivostok. Kjell Ingebrigtsen talte natt til torsdag norsk tid for bredt sammensatt forsamling. Tilstede var også den russiske fiskeriministeren Ilya Shestakov.

Norges Fiskarlag er invitert og representert under møtene for andre gang, ved leder Kjell Ingebrigtsen og generalsekretær Otto Gregussen.

Fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen holdt innlegg på åpningsdagen for den internasjonale delen av møtet.

Ett tema på konferansen er «Nye lovgivningsinitiativer innen regulering av fiskerinæringen».

– Jeg har forberedt et innlegg for å formidle hvordan norsk fiskerinæring har utviklet seg fra en næring som var avhengig av og fikk statsstøtte til det som i dag er tilfellet i Norge. Vi har en moderne fiskeflåte som driver lønnsomt og som skaper attraktive arbeidsplasser langs hele vår kyst. Næringen er subsidiefri og i et tett samarbeid med våre myndigheter bidrar vi til å forvalte og høste fra en stor fornybar ressurs som skaper store verdier.

– Dette er også en viktig arena for å pleie vårt nettverk i Russland, og jeg benyttet anledningen til å påpeke betydningen av samarbeid mellom nasjonene i forvaltningen av våre felles ressurser.

Norge og Russland har felles forvaltning av fiskeressursene i Barentshavet. Det er anerkjent at dette er et internasjonalt eksempel til etterfølgelse. Det kan her også nevnes at den norsk-russiske fiskerikommisjonen i år skal møtes i Norge i slutten av oktober.