Det er prosjektgruppen Styrk Heimevernet som tenner varder over hele landet, i protest mot langtidsplanen for Forsvaret.

– Klokken 20 fredag blir det vardebrenning på Komsatoppen, opplyser Hugo Nilsen i aksjonen.

Vardebrenningen har som formål å bevisstgjøre og advare norske velgere om konsekvensene av langtidsplanen og de politiske veivalg som gjøres.

– Planen legger opp til en ensidig satsing på et forsvar med høyteknologiske løsninger, støtte fra NATO-alliansen utenfra og en langsiktig forutsigbarhet i den sikkerhetspolitiske situasjon. Dette skjer samtidig som det er store sikkerhetspolitiske endringer i Europa, den russiske bjørnen har begynt å våkne, og vi ser en økning i den militære aktivitet i våre nærområder, heter det i begrunnelsen.

De mener langtidsplanen tilsier at store deler av Sør-Norge og det meste av kyst-Norge blir uten militær tilstedeværelse.

Så langt er det planlagt 65 varder i 55 kommuner. Blant vardevaktene finner vi veteraner, husmødre, lokalpolitikere, direktører, pensjonister, uføre, akademikere, studenter, bønder og sjøfolk og det aksjonen mener er et tverrsnitt av befolkningen.