I dag var Høyres stortingsrepresentant Frank Bakke-Jensen på «sjekkebesøk» hos en av Finnmarks suksessbedrifter. Etter alle målemerker er det Bakke-Jensen som vil toppe stortingslista til partiet i Finnmark – og dermed kan stå til tjeneste i fire nye år.

–  Det jeg ser hos JARO er et godt eksempel på at vår tilnærming i næringspolitikken fungerer. Næringslivet i Alta er generelt svært opptatt av utvikling, og vi ser av listen over bedrifter i Finnmark som har benyttet seg av SkatteFUNN-ordningen, at kommunens næringsliv er svært godt representert, sier Bakke-Jensen til Altaposten.

Ulik tilnærming

Høyre har blitt møtt av påstander fra hovedmotstander Ap om at Høyre/Frp-regjeringen kutter i bevilgninger til næringsutvikling. Spesielt har kuttene rammet Innovasjon Norge, hvor totalbudsjettene er tatt ned med over 100 millioner kroner. I 2015 kuttet Innovasjon Norge 51 stillinger, over halvparten på distriktskontorene. De såkalte regionale utviklingsmidlene (RUP) som fylkeskommunen, sammen med Innovasjon Norge har styrt, har fått dramatiske kutt, noe som også har skjedd i Finnmark.

– For Høyre er det spesielt viktig at vi legger til rette for en næringspolitikk der virkemidlene er bredt rettet. Det er bedriftene selv, som ut fra ståsted og behov, må kunne definere sine egne utviklingsprosjekter. Da blir prosjektene mest reelle og matnyttige, og Jaro er et veldig godt eksempel på hvordan skatteFUNN-ordningen kan gi gode resultater for bedriftene, påpeker Bakke-Jensen.

Fungerer

Gjennomgangen som daglig leder Olav Jørgensen og kontorleder Kristian Jakobsen ga stortingsrepresentanten, og de lokale partitoppene Alex Bjørkmann og Marianne Haukland, levnet ingen tvil om at skatteFunn har fungert for produksjons- og entreprenørbedriften JARO. Bedriften både leverer og monterer bygningsmessige konstruksjoner over hele landsdelen og har de senere år hatt eventyrlige summer på bunnlinja i årsregnskapene.

– Vi definerte selv et prosjekt der de skulle få større kontroll på produksjons- og lagringsfasen. Sammen med lokale samarbeidspartnere har vi utviklet et system med en strekkode på alle produserte element. Det registreres og gir en unik oversikt over hvor det til enhver tid befinner seg, enten det er levert til byggeplass, er i transport eller lagret hos oss. Det skal nærmest bare et tastetrykk til for å få opp nøyaktig lagringsplass, forteller Kristian, og legger til at det ikke kun er logistikk som hentes ut, men at det er jobbet fram et integrert system som gir detaljkunnskap om prosjekt og økonomi.

– Det er jo rimelig store elementer, kan de virkelig bli borte?

– Det høres jo merkelig ut, men før vi fikk dette systemet, brukte vi tid og krefter på å lete oss fram. Noen ganger fant vi ikke det vi lette etter, andre ganger var det allerede levert byggeplass. I  Alta snør det jo en del på vinteren, noe som kan gjøre utfordringene større. Alt vi produserer har ikke enorme dimensjoner. Det er elementer helt ned på meteren. Så både i forhold til tidsheft og eventuelt dobbelt produksjon,  er det penger å hente for oss på systemet.

– Gulrot

Stortingsrepresentant Bakke-Jensen er opptatt av at skatteFunn er en del av partiets lovnader om skattelettelse.

– Folk flest, og våre politiske motstandere spesielt, framstiller skattelette som noe for de som kjører rundt i dyre, svarte Volvoer. For Høyre er skattelette ikke minst et grep for å gi næringslivet bedre utviklingsmuligheter. SkatteFUNN som ordning ble innført allerede under Bondevik 2-regjeringen og vi har økt rammene etter at vi igjen kom i regjering, påpeker Høyre-toppen.

Bedriftene definerer sine egne prosjekter og søker forskningsrådet om godkjennelse. Blir prosjektet godkjent vil bedriften oppnå 20 prosent av prosjektets totalkostnad i skattelette. Skulle bedriften ikke ha pluss i regnskapet, vil de 20 prosentene bli utbetalt som et direkte tilskudd

Et funn for bedriftene

Alta-bedrifter storforbrukere av utviklingsordning som gir skattelette.

SkatteFunn er en gulrotordning som skal motivere bedriftene til å utvikle en ny eller bedre vare, tjeneste eller produksjonsprosess. Bedriftene må selv definere et målrettet og avgrenset prosjekt for å oppnå dette og må også kunne dokumentere nytte av resultatet. SkatteFUNN-ordningen er en skattefradragsordning for næringslivets kostnader til forskning og utvikling. Gjennom SkatteFUNN kan små og mellomstore bedrifter (få 20 prosent av prosjektkostnadene som skattefradrag gjennom skatteoppgjøret. Store bedrifter kan få 18 prosent fradrag av prosjektkostnadene.

Ordningen forbedret

Det siste er at bedriftene kan regne inn eget timeforbruk i prosjektet, slik at det teller inn i prosjektsummen sammen med eventuelt innleide eller kjøpte tjenester. Skattefradraget som oppnås øker dermed i forhold til tidligere.

Frank Bakke-Jensen sier til Altaposten at han tror at ordningen er blitt en suksess fordi den tar utgangspunkt i at bedriftene er ulike, og har svært ulike behov.

– SkatteFUNN gir prosjekter som kommer innenfra og ikke utenfra. For egen del synes jeg det er det viktig å komme ut i bedriftene for å sjekke at inntrykket vårt stemmer overens med det bedriftene opplever. Mitt inntrykk er at JARO, som jeg har besøkt i dag, er et godt eksempel på at vi har truffet veldig godt med ordningen, sier stortingsrepresentanten.

– Da er det vel bare å gasse på med større bevilgninger?

– Vi har økt bevilgningene hvert eneste år til skatteFUNN og vil bygge den videre ut i takt med behovet.