Det sier fungerende ordfører i Sør-Varanger, Lena Bergeng, i en pressemelding, etter at det har blitt klar at DSB i dag har valgt Sør-Varanger kommune som vertskommune for 110-sentralen.

De øvrige kommunene i Finnmark vil med dette knytte seg til denne sentralen. Arbeidet settes i gang umiddelbart.

– Vi vil også sette ned en prosjektgruppe for å se videre på etableringen av et beredskapshus i Sør-Varanger som vil være viktig for sikkerheten og beredskapen i Finnmark, sier rådmann Nina Bordi Øvergaard og legger til at dette er en seier for hele Finnmark.

– Først og fremst viser dette at når vi står sammen i Finnmark så får vi alltid noe til, jeg er stolt over å være finnmarking og ydmyk over at våre nabokommuner og alle kommuner i Finnmark har gitt så stor støtte til Sør-Varanger kommune, sier Lena Bergeng.

– Dette betyr 150 nye arbeidsplasser, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) til iFinnmark.

DSBs vedtak gjøres med hjemmel i brann- og eksplosjonsvernloven.

Vil tenke nytt

Bergeng peker også på at man må tenke nytt med etableringen av sentralen.

– DSB har pekt på utfordringer som vi tar seriøst. Dette gjelder både brannberedskapen i Finnmark, som vi alle kommuner må løfte sammen, og at 110-sentralen og 112-sentralen skal jobbe betydelig tettere. Dette kan bane vei for gode krefter innen beredskap, sier hun.

Selve gjennomføringen av samlokaliseringsprosessene, samt tidsplan avhenger vil være avhengig av finansiering over satsbudsjettet.

– Det er lagt opp til at staten skal dekke flyttekostnader og andre nødvendige etableringskostnader knyttet til sentralens lovpålagte virksomhet i forbindelse med samlokaliseringen med politiet. Kommunene må for den samlokaliserte sentralen, som i dag, bære sin andel av kostnadene til drift av sentralen slik det fremgår av brann- og eksplosjonsvernloven. I dette ligger det også at kommunene må betale for opplæring og rekruttering av operatører til den nye sentralen i Kirkenes, heter det i vedtaket.

Gjorde kuvending

Alta kommunestyre har tidligere vedtatt at sentralen bør ligge i Tromsø, men for en snau måned siden gjorde formannskapet kuvending og sa at Finnmark er tingen, og da Kirkenes.

– Det er ingen skam å stå alene, men det er kanskje likevel ikke er riktig av oss som eneste kommune i fylket å hardnakket være i mot etablering i Kirkenes, sa Otto Erik Aas (SV).