Senere i dag vil fylkesmann Bård Pedersen i Troms på en pressekonferanse fortelle at hans anbefaling til kommunalminister Jan Tore Sanner er at Kvænangen kommune bør slås sammen med Alta. Tidligere har fylkesmann Gunnar Kjønnøy bekreftet overfor Altaposten at han ville ta kontakt med sin kollega i Troms for å avklare vurderingene rundt Kvænangen kommune som en del av storkommunen Alta.

– Dette tar jeg med knusende ro. Både folket i Kvænangen og kommunestyret har gitt meg og de folkevalgte et klart mandat; Kvænangen kommune skal gå inn i framtiden som en sterk og selvstendig kommune, sier ordfører Erik Losnegaard Mevik (Ap) til Altaposten før han legger til:

– Det er ingen overraskelse dersom Fylkesmannen nå vil tvangsinnlemme Kvænangen i en storkommune. Det har ligget i kortene hele tiden at han vil foreslå sammenslåing.

Store Alta

Altaposten er ikke alene om å ha fått tips om at Fylkesmannen i Troms vil flytte fylkesgrensen og innlemme Kvænangen i Alta og med det Finnmark. I dag har også NRK Troms meldt at det kommer en anbefaling til regjeringen om bruk av tvang for å innlemme Kvænangen i en ny storkommune i Finnmark. Ut fra signalene til Fylkesmannen i Finnmark, betyr det at når Gunnar Kjønnøy fredag holder å pressekonferanse i Finnmark vil han presentere storkommunen Alta hvor både Loppa og Kvænangen inngår.

– Det var ikke mulig å tolke Kjønnøy på noen annen måte enn at han allerede har konkludert med, at Loppa kommune ikke er i stand til å fortsette som en selvstendig kommune. Fylkesmannen var spesielt opptatt av tjenestetilbudet til innbyggerne som han slo fast ikke ville kunne bli tilfredsstillende om Loppa fortsetter som egen kommune, slo Loppa-ordfører Steinar Halvorsen fast i en kommentar etter å ha møtt Kjønnøy og representanter for Alta kommune tidligere i år.

Store kutt

I Troms skal ifølge NRK fylkesmann Bård Pedersen levere en innstilling til regjeringen og kommunalminister Jan Tore Sanner om  å kutte kraftig i antall kommuner i fylket. Fredag skal fylkesmann Gunnar Kjønnøy gjøre samme øvelse på en pressekonferanse i Vadsø. Her vil han ventelig fortelle om å gjøre Alta, Loppa og Kvænangen til en storkommune. I tillegg vil han bruke tvang på slå sammen Gamvik og Lebesby samt Tana og Nesseby. Alle disse sammenslåingene krever tvang, og at minister Sanner går til Stortinget og får flertall her for det nye kommunekartet.

– Heldigvis representanter jeg et parti som respekterer lokaldemokratiet. Befolkningen i Kvænangen har med 60 prosent valgdeltakelse, tett opp til det som er vanlig i ordinære kommunevalg, og med 92 prosent oppslutning sagt at de ønsker Kvænangen som en selvstendig kommune i framtiden. Det vil Ap-dominert regjering respektere. Får vi en Høyre og Frp-dominert regjering kan vi forvente det motsatte. Derfor blir stortingsvalget svært viktig, sier ordfører Losnegaard Mevik som samtidig sier dersom sammenslåing blir en realitet vil 60 prosent til Alta og 40 prosent til en storkommune Kvænangen, Skjernøy, Nordreisa og Kåfjord.

– Men Ap sentralt har vel framstått vinglet og lite tydelig i kommunereformen?

– Helt uenig. Ap har framstått som tydelig med et ønske om sammenslåing der det er naturlig og flertall for dette, men motstander av bruk av tvang.

– Bra for alle

Fylkespartileder for Frp og gruppeleder i kommunestyret i Alta, Bengt Rune Strifeldt, sier at han tror både Kvænangen og Loppa vil komme styrket ut som en del av en stor Alta kommune. Han tror distriktene i en ny storkommune har lite å frykte, spesielt dersom Frp kommer i posisjon i den nye storkommunen.

– Distriktene har vel aldri vært mer fornøyd med holdning og satsing enn de fire årene vi var i posisjon i Alta. I tillegg vil Loppa og Kvænangen trekke veksler på at Alta kommune har en svært utviklingsorientert rådmann og en administrasjon som tenker langsiktig og strategisk. Det potensial og de muligheter som finnes både i Kvænangen og Loppa vil bli utnyttet på en helt ny måte, slår Strifeldt fast.

Folkets nei problematisk

Han mener at det er et problem at folket i begge kommunen har sagt at de ikke ønsker å bli en del av Alta, men tror at dersom en sammenslåing blir en realitet vil det være opp til politikerne i Alta å stilne skepsisen gjennom praktisk politikk.

– Kvænangen er på mange måter i en heldig situasjon med E6 rett gjennom kommunen og med aktiv og dynamtisk satsing på mange områder. For Langfjord-distriktet vil en sterkere tilknytning til Burfjord bli svært positivt.

– Er det ikke farer og ulemper?

– Ja, men det er ikke sånn at Alta bare opplever fordeler og de to andre kommunene ulemper. Også for Alta vil en sammenslåing ha noen ekstra utfordringer og oppleves negativt av mange, men min overbevisning er at fordelene er flere enn ulempene sett ut fra et ståsted i alle kommunene.